Thursday 30 July 2015

Η προστασία των πλωτών μονάδων στην ατζέντα Φωκαΐδη στο Τελ Αβίβ

Η ασφάλεια των υποδομών και η διασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς ενέργειας από την περιοχή προς τις αγορές είναι τα δύο ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος από τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ μετά και τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Νετανιάχου στη Λευκωσία.   Πάνω σ’ αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα θα επικεντρωθούν οι επόμενες επαφές μεταξύ των δύο χωρών που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ και θα ακολουθήσει λίγο αργότερα το ταξίδι του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας στη Λευκωσία.  

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην περιοχή και το πρόσφατο περιστατικό με την επίθεση εξτρεμιστών σε πλωτή μονάδα της Αιγύπτου έχει αναδείξει τη σημασία παροχής φυσικής ασφάλειας στις αντίστοιχες πλωτές μονάδες της Κύπρου και του Ισραήλ. Κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης την ερχόμενη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσιέ Γιαλόν, καθώς επίσης και με άλλους αξιωματούχους της ισραηλινής Κυβέρνησης, βασικό θέμα θα είναι το πώς οι δύο χώρες συνεργάζονται και με ποια μέσα προκειμένου να παρέχεται επαρκής ασφάλεια στις ενεργειακές τους εγκαταστάσεις.  
Ένα θέμα που αφορά τόσο τις πλατφόρμες εξόρυξης όσο και τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου είτε προς τις δύο χώρες είτε προς τις αγορές. Όπως διαφάνηκε στις προχθεσινές συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δύο χώρες θέλουν να διασφαλίσουν εκ των προτέρων την απρόσκοπτη μεταφορά φυσικού αερίου από το σημείο παραγωγής προς τις αγορές. Κάτι που θα ενισχύσει και την προσπάθειά τους για εξεύρεση αγοραστών.  
Αυτή τη πτυχή θα συζητήσουν εντός των προσεχών εβδομάδων και οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Λακκοτρύπης και Γιουβάλ Στάιντιτζ. Αρχικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως ο κ. Λακκοτρύπης μεταβεί στο Ισραήλ εντός Σεπτεμβρίου για συνομιλίες με τον κ. Στάινιτζ. Στη συνέχεια όμως συμφωνήθηκε ο Ισραηλινός υπουργός να έρθει στη Λευκωσία, κάτι που δείχνει και τη θέληση των δύο πλευρών για να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς.  
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιουβάλ Στάινιτζ θα μεταβεί και στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση (τον Σεπτέμβριο). Συνομιλίες που εντάσσονται στα πλαίσια της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τις τρεις χώρες είναι ο αγωγός μεταφοράς ενέργειας από την Κύπρο και Ισραήλ προς την Ελλάδα και απ’ εκεί στην Ιταλία και την Ευρώπη. Η μελέτη για τη δημιουργία του αγωγού, με χρηματοδότηση και της ΕΕ, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Καθώς ο αρχικός σχεδιασμός λάμβανε υπόψη και την Ιταλία, θεωρείται σίγουρο ότι και αυτή θα εμπλακεί ενεργά στην όλη προσπάθεια για μεταφορά ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.  
Τεράστιο κεφάλαιο στις συνομιλίες που διεξάγουν αυτή τη στιγμή Κύπρος και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας είναι οι υποδομές και ιδιαίτερα οι υποθαλάσσιοι αγωγοί από τα υφιστάμενα οικόπεδα εξόρυξης φυσικού αερίου, το Λεβιάθαν για το Ισραήλ και το Αφροδίτη για την Κύπρο. Λακκοτρύπης και Στάινιτζ θα συζητήσουν και το θέμα της συνεκμετάλλευσης με την υπογραφή συμφωνίας. Αμφότερες οι πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη θα υπάρξει κατάληξη και συμφωνία, η οποία θα είναι ανάλογη με εκείνη που η Κύπρος έχει υπογράψει προ διετίας με την Αίγυπτο.   Η Λευκωσία στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι όλα τα ζητήματα που άπτονται του κεφαλαίου ενέργεια και σε σχέση με την Κύπρο τα χειρίζεται προσωπικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό, σημείωσε χθες ο κ. Λακκοτρύπης, καταδεικνύει τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

(του Ανδρέα Πιμπίσιη, Φιλελεύθερος)
 
http://energypress.gr/news/i-prostasia-ton-ploton-monadon-stin-atzenta-fokaidi-sto-tel-aviv

No comments: