Tuesday 28 July 2015

Τέλος στις επιδοτούμενες εξαγωγές τεχνολογίας άνθρακα θέλει να βάλει διεθνώς η Ε.Ε.

Η Κομισιόν προσπαθεί να δώσει τέλος στη διαμάχη ανάμεσα στον κλάδο του άνθρακα και την περιβαλλοντική πολιτική διεθνώς με μια νέα στρατηγική η οποία στόχο έχει να διακόψει την επιδοτούμενη εξαγωγή της σχετικής τεχνολογίας σε τρίτες χώρες. Σε έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, γίνεται λόγος για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις επιδοτήσεις αυτού του είδους, τα λεγόμενα export credits.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές πιέσεις για υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης απέναντι στον άνθρακα εντείνονται, καθώς πλησιάζει η κλιματική διάσκεψη του Παρισιού. Όμως, η ευρωπαϊκή πρόταση συνάντησε αντίσταση πρόσφατα τον Ιούνιο, όταν η Ιαπωνία παρεμπόδισε τις συζητήσεις στον ΟΟΣΑ, προκειμένου να προστατεύσει τις εταιρείες της, οι οποίες εξάγουν τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε άλλες χώρες.
Η επόμενη συνάντηση του οργανισμού είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο και στα πλαίσια αυτά, ειδικοί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλες για να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή. Ανάμεσα στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η Ε.Ε. είναι το να υπάρχει μικρότερη περίοδος αποπληρωμής για τα δάνεια, αλλά και η μείωση του αριθμού των κρατών που επωφελούνται από αντίστοιχα μέτρα.

http://energypress.gr/news/telos-stis-epidotoymenes-exagoges-tehnologias-anthraka-thelei-na-valei-diethnos-i-ee

No comments: