Tuesday 15 January 2013

Ανησυχία για το ρωσικό «φλερτ» στη ΔΕΠΑ

Eπανέρχεται το πρακτορείο Reuters με χθεσινό άρθρο του στο θέμα της ΔΕΠΑ και στο ενδεχόμενο πώλησής της σε ρωσικούς ομίλους.
«Η εμμονή των διεθνών δανειστών της Ελλάδας σε ταχεία εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου έχει συμβάλει στην έλλειψη ελκυστικών υποψήφιων αγοραστών», αναφέρει, και υπογραμμίζει την ανησυχία των Βρυξελλών μήπως η ρωσική Gazprom καταλήξει να εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ, αποκτώντας δεσπόζουσα θέση σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που ο ρωσικός όμιλος είναι ο στόχος μεγάλης έρευνας της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό.
Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, όπως η ιταλική ENI και η γαλλική EdF προτίμησαν να μην προχώρησαν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να προκριθούν δύο ρωσικοί όμιλοι η Gazprom και η Sintez, του μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, η Μ&Μ (κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη) και η ΤΕΡΝΑ για τον ΔΕΣΦΑ, εταιρεία θυγατρική της ΔΕΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να ανησυχούν ότι η Sintez μπορεί να υποκρίνεται ότι ανταγωνίζεται τη Gazrpom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, μόνον και μόνον για να της πουλήσει σε λίγα χρόνια την εταιρεία, σε περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό, αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι η αξία της ΔΕΠΑ μπορεί να φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.

(Ημερησία)

http://www.energypress.gr/news/Anhsyhia-gia-to-rwsiko-flert-sth-DEPA

No comments: