Tuesday 24 February 2015

Στα 64 ευρώ σκαρφάλωσε η ΟΤΣ με τη συμμετοχή πετρελαϊκών μονάδων

Εβδομάδα ανόδου για την Ο.Τ.Σ η προηγούμενη (+14%). Στα 64,19 €/MWh ο μέσος όρος επταημέρου ανεβάζοντας τον μέσο όρο του Φεβρουαρίου στα 56,96 €/MWh (+6,31%).
Κύρια αιτία της ανόδου των τιμών η απουσία τιμολογημένων εισαγωγών σε χαμηλή τιμή από την αγορά της Ιταλίας καθώς και απουσία ορισμένων Λιγνιτικών μονάδων λόγω βλάβης οι οποίες είτε δίνουν χώρο μετά από πολύ καιρό σε κάποιες πετρελαϊκές μονάδες να ενταχθούν στο Σύστημα για λίγες ώρες, είτε δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι Μονάδες Φυσικού Αερίου να υποβάλουν ακριβές προσφορές. Οι εγχύσεις από τις Υδροηλεκτρικές μονάδες συνεχίζουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (30 GWh την ημέρα) καλύπτοντας το 20% της Ζήτησης, ενώ οι Λιγνιτικές μονάδες καλύπτουν το 33% και οι Μονάδες Φυσικού Αερίου το 13% (σταθερά ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυσή μας).

Αγορά ρύπων

Όπως πολλάκις έχουμε γράψει , η Αγορά Ρύπων επηρεάζεται απόλυτα από το λεγόμενο Ρυθμιστικό Ρίσκο. Συνεπώς κάθε φορά που έχουμε κάποιο ψήφισμα όπως αυτό που περιμένουμε για τις 24/2, η Αγορά θα εμφανίζει έντονη διακύμανση. Από το +11% της προηγούμενης ανάλυσής μας, πήγαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο -4,71% με το Spot συμβόλαιο να κλείνει την Παρασκευή 20/2 στα 7,28 €/τ. Αντίστοιχη πτώση και στην Προθεσμιακή Αγορά. Φήμες και διαρροές θα καθορίσουν την εξέλιξη των τιμών την εβδομάδα που ξεκίνησε χθες (Καθαρά Δευτέρα για εμάς στην Ελλάδα) έως τα τελικά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ψηφίσματος της 24/2.

http://energypress.gr/news/sta-64-eyro-skarfalose-i-ots-me-ti-symmetohi-petrelaikon-monadon

No comments: