Wednesday, 30 September 2015

Ισπανία: Συσκευή μειώνει το συνολικό θόρυβο σε μια ανεμογεννήτρια

Σε ένα αιολικό πάρκο κοντά στο Μπούργκος, στην Κεντρική Ισπανία, οι τεχνικοί με τη βοήθεια ενός γερανού εγκαθιστούν μια νέα συσκευή, που στοχεύει να μειώσει το θόρυβο των τουρμπινών. Η ηχορύπανση είναι ένα από τα βασικά προβλήματα με τις τουρμπίνες. Όπως σημειώνει το Euronews, αυτή η μείωση του θορύβου θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά αιολικής ενέργειας, καθώς πολλές από τις μελλοντικές τουρμπίνες θα τοποθετηθούν πολύ κοντά σε αστικές περιοχές, όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων.

Όπως εξηγεί ο Φερνάντο Γκαρσία Αγιέρα, συντονιστής τεχνικών έργων της Windtrust, «η συσκευή αποτελείται από μια σειρά δοντιών. Το συγκεκριμένο σχήμα κόβει την δύναμη του ανέμου στο οπίσθιο άκρο της λεπίδας. Αυτό συνεπώς μειώνει το συνολικό θόρυβο της τουρμπίνας. Τώρα, κάνουμε τις δοκιμές μας σε μια ανεμογεννήτρια, ύψους 78 μέτρων, ενώ ο έλικας έχει διάμετρο 90 μέτρων».
Οι τουρμπίνες έχουν ύψος ενός κτιρίου δέκα ορόφων με τη διάμετρο των πτερυγίων να έχει ίδιο μέγεθος με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι συγκεκριμένοι τεχνικοί δουλεύουν για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ Windtrust, του οποίου στόχος είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και η μείωση του κόστους της αιολικής ενέργειας, μέσω της ανάπτυξης μιας νέας γενιάς ανεμογεννητριών.
Επιπλέον, στόχος της Windrust είναι η βελτίωση της χρήσης ανθρακονημάτων στην κατασκευή των πτερυγίων, έτσι ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής και να μειωθεί το βάρος των εξαρτημάτων, που θα συνεισφέρουν στην επέκταση της συνολικής ζωής της ανεμογεννήτριας. Αυτό θα οδηγήσει σε μικρότερο κόστος συντήρησης.
Σ’ αυτό το εργοστάσιο, κοντά στη Μαδρίτη, οι ερευνητές δοκιμάζουν τον «Μετατροπέα Ανέμου», μια συσκευή που μετατρέπει την μηχανική ενέργεια των πτερυγίων σε ηλεκτρισμό. Οι τεχνικοί θέλουν να μεγιστοποιήσουν την ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή της ενέργειας και τη ζωή της μηχανής.
«Η μηχανή που βλέπετε εδώ είναι τοποθετημένη μέσα στην τουρμπίνα. Μπορούν να υπάρχουν μέχρι τέσσερις τέτοιες μηχανές σε κάθε ανεμογεννήτρια. Είναι υπεύθυνες για την ενέργεια που παράγεται από την περιστροφή, λόγω του αέρα και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό. Στην Windtrust, φτιάχνουμε μια νέα γενιά ημιαγωγών που μειώνουν τον αριθμό των ενεργών στοιχείων και συνεπώς τον αριθμό των βλαβών. Επιπλέον, μειώνουμε τον χρόνο επιδιόρθωσης κατά 70% και μπορούμε επίσης να δουλέψουμε σε περιβάλλοντα υψηλής μόλυνσης και υψηλής υγρασίας, όπως συμβαίνει σε τουρμπίνες σε θαλάσσιες περιοχές. Έχουμε ενσωματώσει έναν αλγόριθμο για να προβλέψουμε και να προλάβουμε ένα πρόβλημα, πριν συμβεί η βλάβη» επισημαίνει ο ειδικός της Gamesa Electric, Αντρές Αγούδο Αράκουε.
Πέρα από το πρόβλημα με την ηχορύπανση, οι τεχνικοί της αιολικής ενέργειας έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα θέματα: τη διακοπή της προμήθειας ενέργειας, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα προβλήματα στην αποθήκευση ενέργειας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την πανίδα, το υψηλό κόστος της παραγωγής ενέργειας και της συντήρησης των εγκαταστάσεων.
«Στην Ευρώπη, θέλουμε να έχουμε μια καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γι’ αυτό το λόγο, η ιδέα πάνω στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε είναι η αξιοπιστία. Η αξιοπιστία των ανεμογεννητριών και των πιο σημαντικών εξαρτημάτων τους. Όλοι οι εταίροι της Windtrust έχουν ξαναδεί συνολικά τον σχεδιασμό ορισμένων εξαρτημάτων. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι έχουμε ενώπιόν μας μια νέα γενιά εξαρτημάτων που δεν θα βελτιώσουν μόνο την αξιοπιστία των χερσαίων, αλλά των θαλάσσιων ανεμογεννητριών» αναφέρει ο Μάουρο Βιλανουέβα, συντονιστής του προγράμματος της Windtrust.
Η αιολική ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς είναι μια καθαρή, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης στο μέλλον και να μειώσει τους εκατομμύρια τόνους άνθρακα που χρησιμοποιούνται και να μειωθεί το κόστος από τα ορυκτά καύσιμα. Αυξάνοντας την αποδοτικότητα και τη διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών θα έχουμε μεγαλύτερη και καλύτερη χρήση της αιολικής ενέργειας.
 
http://energypress.gr/news/ispania-syskeyi-meionei-synoliko-thoryvo-se-mia-anemogennitria

No comments: