Wednesday, 30 September 2015

Αρκτική: Μαζική εγκατάλειψη γεωτρήσεων ως «δαπανηρές και επικίνδυνες»

Η Shell ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου στην Αρκτική, καθώς δεν κατάφερε να εντοπίσει αρκετό αργό πετρέλαιο ώστε να δικαιολογήσει την προσπάθεια. Δηλώνοντας ότι το έργο θα είναι «πάρα πολύ ακριβό και επικίνδυνο», η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την περιοχή που βρίσκεται 240 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της Αλάσκας, όπου προηγουμένως είχε ψάξει για πετρέλαιο σε βάθος περίπου 250 μέτρων.

«Η ομάδα της Shell στην Αλάσκα λειτουργεί εξαιρετικά και με ασφάλεια σε κάθε πτυχή του προγράμματος εξερεύνησης του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Μάρβιν Όντουμ, διευθυντής του αρμόδιου τομέα στη Shell. «Η Shell συνεχίζει να βλέπει σημαντικές δυνατότητες εξερεύνησης στην περιοχή, η οποία είναι πιθανό να αποκτήσει τελικά στρατηγική σημασία για την Αλάσκα και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, προς το παρόν έχουμε λάβει σαφώς απογοητευτικά αποτελέσματα έρευνας για αυτό το κομμάτι», πρόσθεσε.
Η Shell έχει δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξερεύνηση των υδάτων ανοικτά της Αλάσκας μέχρι σήμερα, και θα μπορούσε να δεχτεί ζημιά έως και 4,1 δισεκατομμυρίων αν αποσυρθεί από τη Βερίγγειο Θάλασσα «για το προσεχές μέλλον».
Η ακύρωση του αρκτικού προγράμματος αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πλήγμα της Shell στην Αρκτική μετά τη διακοπή των δραστηριοτήτων εξερεύνησης για τρία χρόνια, το 2012, όταν μία τεράστια εξέδρα άντλησης πετρελαίου αποσπάστηκε από τη θέση της. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν επίσης πιέσει τη Shell να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική λόγω ανησυχιών για τη διαρροή πετρελαίου.
Η εγκατάλειψη των γεωτρήσεων ήρθε μόλις έξι εβδομάδες αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ χορήγησε στην εταιρεία την τελική άδεια για το πρόγραμμά της. Η Αρκτική εκτιμάται πως περιέχει το 20 τοις εκατό των μη ανακαλυφθέντων αποθεμάτων πετρελαίου του πλανήτη. Νωρίτερα αυτό το έτος, η νορβηγική Statoil ανέβαλε επίσης έργα στην Αρκτική και το Βερίγγειο, όπως το 2012 η ρωσική Gazprom, μαζί με τις Total και Statoil.
(naftemporiki.gr)
 
http://energypress.gr/news/arktiki-maziki-egkataleipsi-geotriseon-os-dapanires-kai-epikindynes

No comments: