Tuesday 29 September 2015

Goldman Sachs: Το «peak coal» έφτασε

Η γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs, θεωρεί ότι φτάσαμε πλέον στο peak coal, δηλαδή στο μέγιστο σημείο χρήσης άνθρακα στην παγκόσμια οικονομία. Η εν λόγω έκφραση συνήθως χρησιμοποιείται για το πετρέλαιο (Peak oil), καθώς αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα αρχίσει να μειώνεται οριστικά η παραγωγή του, δεδομένης της αυξανόμενης σπανιότητας της πρώτης ύλης.

Στην περίπτωση του άνθρακα, η GS τονίζει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι «το Peak coal έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ο κλάδος δεν απαιτεί νέες επενδύσεις δεδομένης της ικανότητας των υφιστάμενων υποδομών να καλύψουν την επίπεδη ζήτηση, άρα οι τιμές θα παραμείνουν υπό πιεση καθώς συνεχίζεται ο πτωτικός κύκλος».
Η εκτίμηση της GS προκαλεί εντύπωση, αφού μόλις λίγα χρόνια ή και μήνες πριν, οι περισσότερες αναλύσεις προέβλεπαν αύξηση της χρήσης άνθρακα διεθνώς, καθώς θα αυξάνονταν οι ενεργειακές ανάγκες των αναπτυσσόμενων κρατών. Μόλις τον περσινό Δεκέμβριο, η αμερικανική ΕΙΑ προέβλεψε ότι η κατανάλωση άνθρακα θα αυξάνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια, με ρυθμό 2,1% ετησίως, με την Κίνα να οδηγεί την ζήτηση.
Έκτοτε αρκετά άλλαξαν. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατέστησε τις συγκεκριμένες πηγές ενέργειας πιο ανταγωνιστικές απέναντι στον άνθρακα, ενώ και το κόστος των ΑΠΕ συνεχίζει να μειώνεται διαρκώς. Αυτό οδηγεί τα κράτη στο να προτιμήσουν τις ανωτέρω πηγές για τις ανάγκες τους μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, ένας βασικός μεσοπρόθεσμος παράγοντας είναι ότι η Κίνα έχει επιβραδύνει σημαντικά την δική της ζήτηση για άνθρακα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες. Η GS εκτιμά ότι η τιμή του άνθρακα θα είναι 23% χαμηλότερη στο εξής (από 65$ σε 50$ ανά τόνο) και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι η αγορά δεν θα «σφίξει» ξανά στο μέλλον.
Τέλος, η Goldman υπογραμμίζει ότι δεν είναι μόνο η αύξηση της ζήτησης που θα μειωθεί στο εξής, αλλά και η απόλυτη ζήτηση, αφού η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα για ηλεκτρισμό θα υποχωρήσει από τους 6,15 δις. τόνους το 2013 σε 5,98 δις. τόνους το 2019. Η πτώση δεν φαίνεται μεγάλη, αλλά σε σχέση με τις αυξητικές εκτιμήσεις των προηγουμένων ετών, έχει σημαντική διαφορά.

(του Χάρη Αποσπόρη)
 
http://energypress.gr/news/goldman-sachs-peak-coal-eftase

No comments: