Monday 28 September 2015

Αύξηση στον ΕΦΚ καυσίμων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων

Μάχη για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, δίνει η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, παλαιότερη απόφαση που επιτάσσει την αύξηση κατά 5 σεντ του ΕΦΚ στα καύσιμα από τις 28 Απριλίου του 2014. Όπως αναφέρει το Balkans, η κυβέρνηση τονίζει ότι κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, επειδή το ταμείο χρηματοδότησης κατασκευής και επισκευής των εθνικών οδών έχει στεγνώσει από πόρους παρόλο που η τιμή των καυσίμων είναι σημαντικά υψηλότερη από το 2014.
 Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν πλέον άλλες δυνατότητες δανεισμού για τους αυτοκινητοδρόμους της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, επομένως έπρεπε να βρεθεί νέος τρόπος χρηματοδότησης. Σχεδόν 750 εκατ. ανταλλάξιμα μάρκα (ΒΑΜ) εισπράττονται ετησίως μέσω των τελών για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων από τα σημερινά 10 έως 20 φοινίκια ανά λίτρο. Αυτά τα κεφάλαια θα επιτρέψουν τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας να δανεισθούν επιπλέον 300 εκατ. BAM, (περίπου 150 εκατ. ευρώ) και θα χρησιμοποιηθούν για να συνεχίσει η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο διάδρομο 5C.
«Η συνέχιση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου είναι πολύ σημαντική για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και για την αύξηση της απασχόλησης», δήλωσε η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
 
http://energypress.gr/news/ayxisi-ston-efk-kaysimon-sti-vosnia-erzegovini-gia-tin-kataskeyi-aytokinitodromon

No comments: