Wednesday 30 September 2015

Η βιομηχανική ανάπτυξη περνάει από το φυσικό αέριο

Το παράπονο της ελληνικής βιομηχανίας είναι ότι αποτελεί θύμα της ακριβής ενέργειας και η αδυναμία έλλειψης εξασφάλισης ενέργειας σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Και ενώ η αγορά διακρίνει την ορθότητα της συγκεκριμένης παραδοχής, δεν μπορεί ωστόσο να αγνοηθεί και μια σημαντική παράλειψη. Η μη έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας από την πλευρά των βιομηχανικών επιχειρήσεων προκειμένου να καταστούν όχι απλώς βιώσιμες αλλά και ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα στοιχεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), η ενεργειακή ένταση (κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος) που παρουσιάζει η ελληνική βιομηχανία είναι υψηλή σε σχέση με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζουν παρεμφερή βιομηχανική δομή και ανάπτυξη.
Αυτό σημαίνει για τη χώρα μας κατανάλωση ενέργειας με χαμηλό βαθμό απόδοσης. Ο χαμηλός βαθμός ενεργειακής απόδοσης της ελληνικής βιομηχανίας οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και εκσυγχρονισμού ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και άγνοια για τις σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που υπάρχουν στην ελληνική βιομηχανία, καθώς και για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτήν.
Οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μία ελληνική βιομηχανία μπορούν να είναι από ένα απλό «ενεργειακό νοικοκύρεμα» με χαμηλό κόστος, μέχρι επεμβάσεις υψηλότερου κόστους με μεσο-βραχυπρόθεσμη απόσβεση. Οι σημαντικότερες επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να υλοποιηθούν σε μία βιομηχανία είναι η αντικατάσταση ηλεκτροκινητήρων με σύγχρονους κινητήρες υψηλού βαθμού απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων πεπιεσμένου αέρα, η ρύθμιση, συντήρηση, αντικατάσταση λεβήτων, φούρνων, κλιβάνων, η θερμομόνωση αγωγών, δεξαμενών και άλλου εξοπλισμού, η ανάκτηση θερμότητας, η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, η υποκατάσταση υγρών καυσίμων από φυσικό αέριο, η εγκατάσταση συστήματος συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού κ.α.
Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται πλέον ευρέως από τις ελληνικές βιομηχανίες για την κάλυψη των θερμικών αναγκών (για όλες τις παραγωγικές διαδικασίες), τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και την κάλυψη ψυκτικών αναγκών. Η χρήση του φυσικού αερίου απαλλάσσει τις βιομηχανικές επιχειρήσεις από την ανάγκη διατήρησης αποθηκευτικών χώρων (δεξαμενών) και συνεχούς παραγγελίας καυσίμου, καθώς διασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη παροχή του αλλά και από την ανάγκη προθέρμανσης του καυσίμου (οικονομία ενέργειας) δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα της δραστικής μείωσης συντήρησης του εξοπλισμού (απουσία τέφρας).
Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια από τις ενδείξεις του μετρητή και ο λογαριασμός πληρώνεται μετά την κατανάλωσή του. Η παρεχόμενη θερμογόνος δύναμη του φυσικού αερίου διασφαλίζεται από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς και δίνει την δυνατότητα στον πελάτη να προγραμματίζει την παραγωγική του διαδικασία με πραγματικά δεδομένα επιτυγχάνοντας υψηλούς βαθμούς απόδοσης. Επιμέρους επιπλέον οφέλη μπορεί να υπάρχουν από την χρήση του φυσικού αερίου ανάλογα με τις εφαρμογές στις διάφορες βιομηχανίες και ειδικότερα όταν αυτές συνδυάζονται με τις τεχνολογίες του κλιματισμού και της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.
Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην βιομηχανία παρουσίασε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια χάρη στις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας για την ανάπτυξη των υποδομών και του δικτύου ανεφοδιασμού καθώς και την πρσβασιμότητα των επιχειρήσεων στο φθηνό οικολογικό καύσιμο (το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχείς μειώσεις τιμών ως αποτέλεσμα εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για την τιμή προμήθειας).

Τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας

Τα σημαντικότερα από τα οφέλη που προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία (σύμφωνα με το ΚΑΠΕ) είναι:

-Μείωση του κόστους παραγωγής του τελικού προϊόντος και συνεπώς αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
-Μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων και προσαρμογή των βιομηχανιών στις υπό εφαρμογή σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.
-Θετική συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, λόγω μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
-Συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και αντίστοιχη εξοικονόμηση συναλλάγματος.
-Συμβολή στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων της χώρας, που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε διεθνές επίπεδο.

(euro2day.gr)
 
http://energypress.gr/news/i-viomihaniki-anaptyxi-pernaei-apo-fysiko-aerio

No comments: