Monday 28 September 2015

Ως τον Μάρτιο του 2016 θα λαμβάνει ρωσικό αέριο η Ουκρανία

Σε συμφωνία με τη Ρωσία κατέληξε η Ουκρανία, που διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο κατά τη χειμερινή περίοδο έως τον Μάρτιο του 2016. Με τη συμφωνία αυτή αποφεύγεται ο κίνδυνος να ανακύψουν προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Ουκρανίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, και οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ντεμτσίτσιν, υπέγραψαν ενώπιον δημοσιογράφων τη σχετική συμφωνία, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις. «Μόλις υπογράψαμε μια τρίμερη συμφωνία για τον επερχόμενο χειμώνα», εξήγησε ο Σέφκοβιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Διευθετήθηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
Οι τρεις άνδρες, όμως, διευκρίνισαν ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει από όλες τις επίσημες διαδικασίες, προτού υιοθετηθεί οριστικά. Η συμφωνία προσφέρει στην Ουκρανία έκπτωση στις τιμές, η οποία θα καθορίζεται ανά τρίμηνο, θα καλύπτει την περίοδο θέρμανσης, που αρχίζει τον προσεχή Οκτώβριο, διευκρίνισε ο Σέφκοβιτς. «Μόλις εφαρμοσθεί, η συμφωνία προλειαίνει το έδαφος για ομαλή διανομή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία και, κατά συνέπεια, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ουκρανίας», πρόσθεσε o Σέφκοβιτς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή μετά το πέρας των συνομιλιών, οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν τουλάχιστον περίπου 450 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2015, προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αγοράσει το αέριο που χρειάζεται. Υπενθυμίζεται ότι Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε διαμάχη για την τιμή του φυσικού αερίου από τις αρχές του 2014. Έπειτα από μια πρώτη διακοπή των παραδόσεων το 2014, που διήρκησε αρκετούς μήνες και μια προσωρινή συμφωνία για την παροχή αερίου στο Κίεβο κατά τους χειμερινούς μήνες, τον Ιούλιο είχαν ανασταλεί και πάλι οι παραδόσεις.
 
http://energypress.gr/news/os-ton-martio-toy-2016-tha-lamvanei-rosiko-aerio-i-oykrania

No comments: