Tuesday 29 September 2015

Επενδύσεις 2 GW σε ηλιακά και αιολικά από αραβικές εταιρείες στην Αίγυπτο

Δυναμικά εισέρχεται στον τομέα των ΑΠΕ η Αίγυπτος, καθώς είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη σαουδαραβική ACWA Power και τον όμιλο Masdar, συμφερόντων Άμπου Ντάμπι, για επενδύσεις 1,5 GW σε φωτοβολταϊκά και 500 MW σε αιολικά. Ας σημειωθεί ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ως το 2020 στο 20% της συνολικής της παραγωγής.

Εξάλλου, και η εταιρεία Terra Sola του Μπαχρέιν έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 3,5 δις δολ. για την εγκατάσταση 2 GW ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο. Επίσης, η καναδική SkyPower και η International Gulf Developmen t ανακοίνωσαν τον περασμένο Απρίλιο ότι προχωρούν σε κοινές επενδύσεις ηλιακής ενέργειας 3 GW.
Η χώρα θεωρείται ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον εν λόγω τομέα καθώς εκτός από την κοιλάδα του Νείλου και τα παράλια, η υπόλοιπη έκτασή της αποτελείται από έρημο με μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, όπου πνέουν επίσης άνεμοι μεγάλης έντασης. Από την άλλη, η Αίγυπτος μαστίζεται εδώ και χρόνια από συνεχείς διακοπές ηλεκτρισμού, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την ηλεκτροπαραγωγή κατά 20%. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της χώρας οι διακοπές ρεύματος διαρκούν καθημερινά έως και 12 ώρες.
Η στροφή της αιγυπτιακής κυβέρνησης προς τις ΑΠΕ αποδίδεται και στο ότι οι εν λόγω μορφές ενέργειας δεν απαιτούν περαιτέρω χρήση καυσίμων ούτε την κατασκευή αγωγών, η φύλαξη των οποίων από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πάντα ένα σημαντικό ζήτημα στην πολιτικά ασταθή Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, ειδικά μετά την έκρηξη της «Αραβικής Άνοιξης».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=98152

No comments: