Tuesday 29 September 2015

Νέα τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου για θέματα ενέργειας

Στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο προχώρησαν οι πρόεδροι των δυο χωρών, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους, στο περιθώριο της 70ής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. «Έγινε μια εξαιρετική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας στη συζήτηση κυριάρχησαν τρία θέματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «το πρώτο αφορά τα ενεργειακά στην περιοχή μας, μετά και την πρόσφατη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου και πώς είναι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή».
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «είναι κοινή πεποίθηση των προέδρων Σίσι και Αναστασιάδη ότι μέσα από την ακόμη πιο ισχυρή συνεργασία της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας και μέσα από συνέργειες, θα μπορούν να υπάρξουν οφέλη, τόσο για την περιοχή, όσο και για τα δύο κράτη. Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη ένας διάλογος ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί». Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «το δεύτερο θέμα ήταν η ικανοποίηση από πλευράς του Αιγύπτιου προέδρου για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος. Καθώς επίσης και για την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Αίγυπτο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το ταξίδι που προγραμματίζει στην Ιορδανία και στην Παλαιστίνη και ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες χώρες της περιοχής».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «το τρίτο θέμα συζήτησης ήταν οι τριμερείς. Θα πρέπει να αναμένεται τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, η οποία θα γίνει στην Αθήνα. Η ημερομηνία ενδεχομένως να ανακοινωθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών την 1η Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Άρα, θα πρέπει να αναμένουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες σύντομα».
Σε ερώτηση ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σε πολλές τοποθετήσεις του στη Νέα Υόρκη την ανάγκη να στηριχθεί η Αίγυπτος ως μία χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και αν είπε κάτι σχετικό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αιγύπτιος πρόεδρος», ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα. Συζητήθηκε πόσο σημαντική είναι η Κυπριακή Δημοκρατία για την Αίγυπτο, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές οι ευαισθησίες της χώρας, αλλά και οι ιδιαιτερότητες ευρύτερα στην περιοχή μας».

Κόκκινες γραμμές

Τρεις κόκκινες γραμμές θα αναδείξει στη σημερινή ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών: Κατάργηση εγγυήσεων, αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και άσκηση τεσσάρων ελευθεριών. Ο Πρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και με αξιωματούχους της Νoble.
(Πανίκος Παναγιώτου, philenews.com)
 
http://energypress.gr/news/nea-trimeris-kyproy-elladas-aigyptoy-gia-themata-energeias

No comments: