Tuesday 29 September 2015

Η αμερικανική NEOS GeoSolutions ξεκινά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθρώκν στο έδαφος της Κύπρου, ξεκινά η αμερικανική NEOS GeoSolutions, η οποία υπέγραψε σχετική συμφωνία με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Συγκεκριμένα, θα γίνουν σεισμογραφικές, μαγνητικές, ηλεκτρομαγνητικές, ραδιομετρικές και μαγνητοτελλουρικές έρευνες από ξηρά και αέρα με υπερσύγχρονους αισθητήρες, για τρισδιάστατη χαρτογράφηση του υπεδάφους και της θαλάσσιας ζώνης μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια.

Στόχος είναι αφενός ο εντοπισμός πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφος και στη ζώνη των κυπριακών χωρικών υδάτων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει χαρτογράφηση όλου του υπεδάφους, κάτι που θα δείξει στους επιστήμονες τη συνέχεια της υποθαλάσσιας γεωλογίας και το πώς ενώνονται οι χερσαίες περιοχές με τις θαλάσσιες. Οι έρευνες θα δώσουν την αποτύπωση του υπεδάφους, σε βάθος μέχρι και 6.000 μέτρα και γίνονται κυρίως με μικρά αεροπλάνα, που διαθέτουν εξοπλισμό με ειδικά συστήματα και αισθητήρες.
Παρόμοιες έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, έχουν γίνει από την αμερικανική εταιρεία σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και σε Αργεντινή, Λίβανο και αλλού. Οι επιστήμονες της εταιρείας βλέπουν σημαντικές πιθανότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων. Όπως έγινε και με τις σεισμογραφικές έρευνες στην ΑΟΖ, οι χάρτες με τα δεδομένα του υπεδάφους θα διατίθενται προς πώληση σε ενδιαφερόμενους και τα έσοδα θα μοιράζονται σε ποσοστό που έχει συμφωνηθεί, μεταξύ Κράτους και εταιρείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των επενδυτών της NEOS GeoSolutions βρίσκονται ονόματα όπως: ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, η επενδυτική KCPG (την οποία υποστηρίζουν οι Amazon, Google και Sun Microsystems) και η Goldman Sachs.
 
http://energypress.gr/news/i-amerikaniki-neos-geosolutions-xekina-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-stin-kypro

No comments: