Friday 30 October 2015

ΔΝΤ: Ακόμη χαμηλότερα η τιμή του αργού το 2016

Στα 51,62 δολ. το βαρέλι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο το 2015 η τιμή του αργού, ενώ το 2016 θα μειωθεί περαιτέρω, στα 50,36 δολ. το βαρέλι. Αυτό εκτιμά το ΔΝΤ στο World Economic Outlook μηνός Οκτωβρίου, ενώ τονίζει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα βιώσουν για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος, επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, με τις χώρες-εξαγωγούς πετρελαίου να συγκαταλέγονται σε αυτές που θα πληγούν περισσότερο.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί για το σύνολο του τρέχοντος έτους στο 3,1%, μειωμένος κατά 0,3% σε σχέση με το 2014, αλλά και 0,2% κάτω από τις προβλέψεις του ίδιου του Οργανισμού τον περασμένο Ιούλιο, στην έκδοση World Economic Outlook (WEO) Update.
Οι προοπτικές ανάμεσα στις κυριότερες οικονομίες και περιφέρειες του πλανήτη παραμένουν άνισες, ενώ, σε σχέση με το 2014, η ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά. Αντίθετα, στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Βασική αιτία της προβλεπόμενης επιβράδυνσης είναι οι πιο αδύναμες προοπτικές για κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και πετρελαιοεξαγωγούς χώρες. Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, η μείωση των κεφαλαιακών ροών προς τις αναδυόμενες οικονομίες σε συνδυασμό με την πίεση προς τα νομίσματά τους, καθώς και η αυξανόμενη αστάθεια των αγορών, ο κίνδυνος της ύφεσης μεγαλώνει, ιδίως για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Παράλληλα, το ΔΝΤ, στο World Economic Outlook του Οκτωβρίου, προβλέπει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις προδιαγράφουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστούν οι αγορές πετρελαίου στις τρέχουσες συνθήκες της πλεονάζουσας προσφοράς, ενώ εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ως το 2020 σε επίπεδα χαμηλότερα από ό, τι προέβλεπε λίγους μήνες νωρίτερα. Η ροή της προσφοράς αργού παραμένει πιο ανθεκτική απ’ ό, τι αναμενόταν, ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίζεται ασθενέστερη. Μολονότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν στηρίξει τη ζήτηση των εισαγωγέων, άλλες διαταραχές έχουν εν πολλοίς αντισταθμίσει την επίδρασή της και ως τώρα έχουν εμποδίσει την επάνοδο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που, με τη σειρά του, θα οδηγούσε σε αλλαγή των ισορροπιών στην αγορά πετρελαίου. Η θετική επίδραση στα εισοδήματα από την πτώση στις τιμές του αργού έχει ευνοήσει την άνοδο της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, με την εξαίρεση των ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο δριμύς χειμώνας και άλλοι προσωρινοί παράγοντες μετρίασαν κάπως τα οφέλη. Επίσης, η επίδραση από την πτώση των τιμών πετρελαίου δεν ωφέλησε την κατανάλωση στην Ιαπωνία λόγω συγκράτησης των μισθών.
Ωστόσο, το Ταμείο παρατηρεί ότι δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση στο επίπεδο των επενδύσεων, γεγονός που αντανακλά εν μέρει μία μεγαλύτερη μείωση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο, αλλά και μία γενικότερη υποτονική επενδυτική δραστηριότητα. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=99115

No comments: