Friday 30 October 2015

Πιθανή εμπλοκή στο διαγωνισμό πετρελαίων - Αμφισβητείται η νομιμότητα συμμετοχής των ΕΛΠΕ

Κινδύνους για εμπλοκή στο διαγωνισμό για την πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές Άρτας- Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ. Πελοποννήσου επικαλούνται πηγές της αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η διατήρηση των ΕΛ.ΠΕ. στις διαδικασίες του. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ότι προκειμένου να προχωρήσει η επιτροπή στην αξιολόγηση της προσφοράς ενός διαγωνιζόμενου, θα πρέπει αυτός να πληροί οπωσδήποτε όρους, όπως η αποδεδειγμένη εμπειρία του στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Έτσι, με δεδομένο ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν διαθέτουν εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων, ο κίνδυνος να προσβληθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια η όλη διαδικασία του διαγωνισμού είναι υπαρκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση των ερευνών στις τρεις περιοχές που είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr γραπτές επισημάνσεις για το θέμα αυτό και για τους κινδύνους που περικλείει για το κύρος του διαγωνισμού η συνεχιζόμενη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ, έκανε ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εταιρεία Energean Oil & Gas, επιφυλασσόμενη των δικαιωμάτων της.
Η εταιρεία αυτή, συμμετέχει στο διαγωνισμό με κατάθεση φακέλου για δύο περιοχές και συγκεκριμένα για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Ας σημειωθεί ότι για την πρώτη (Άρτα- Πρέβεζα), φάκελο έχουν καταθέσει και τα ΕΛ.ΠΕ. και είναι η μόνη για την οποία συμπίπτει το ενδιαφέρον των δύο ελληνικών εταιρειών.
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις που τίθενται για συμμετοχή στο διαγωνισμό, σημειώνεται ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου του 2014, περιλαμβάνονται κριτήρια η κάλυψη των οποίων αποτελεί όρο για την εξέταση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών ενός συμμετέχοντα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

· Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
· Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και τεχνική εμπειρία του
· Η αποδεδειγμένη εμπειρία του Εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας,ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων
· Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος κλπ.

Επιπλέον οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας, όπως, περιγραφή των πεδίων πετρελαίου ή φυσικού αερίου όπου δραστηριοποιούνται, τα αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα των τελευταίων 5 ετών, η παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου κατά
τα τελευταία 5 έτη κλπ.
Το ζήτημα ακυρότητας ανακύπτει με την μή κάλυψη εκ μέρους των ΕΛ.ΠΕ. της αποδεδειγμένης εμπειρίας στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως επίσης και στα αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας, αφού δεν διαθέτουν την αντίστοιχη εμπειρία. Σημειώνεται ότι το «έλλειμμα» αυτό, σε άλλους διαγωνισμούς για έρευνα υδρογονανθράκων, καλύπτεται μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων, στα οποία μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ συμμετέχουν και εταιρείες που καλύπτουν τις απαιτήσεις (για παράδειγμα Εdison στο Δυτικό Πατραϊκό, ή η φημολογούμενη συμμετοχή της Total στα θαλάσσια blocs του Ιονίου).
Στην περίπτωση της συμμετοχής των ΕΛ.ΠΕ. στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, το έλλειμμα εμπειρίας, σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να καλύψει η ιταλική ENEL, με την οποία τα ΕΛ.ΠΕ. είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μέσω κοινοπρακτικού σχήματος. Ωστόσο όπως είναι γνωστό, η ιταλική εταιρεία, η οποία και προκάλεσε το διαγωνισμό, υπαναχώρησε κρίνοντας ότι δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο της αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Το ιστορικό

Το «άνοιγμα» των τριών περιοχών για έρευνες, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 με κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της ιταλικής ΕNEL (είναι η ιταλική ΔΕΗ). Έτσι ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας και αφού αξιολογήθηκε η πρόταση της ENEL, στις 21 Ιουλίου 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την προκήρυξη κατάθεσης προσφορών εκ μέρους ενδιαφερομένων για να ακολουθήσει η δημοσίευση της στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις αρχές Νοεμβρίου.
Ωστόσο στις 6 Φεβρουαρίου 2015 που ήταν η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών και ενώ είχε προηγηθεί η κυβερνητική αλλαγή μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου, η ENEL δεν εμφανίστηκε για τους εικαζόμενους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έτσι την «παρτίδα έσωσαν» οι δύο ελληνικές εταιρείες, από τις οποίες όμως μόνο η Energean διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον κόλπο της Καβάλας). Αυτή τη στιγμή, η επιτροπή αξιολόγησης έχει εξετάσει τις προσφορές των δύο διαγωνιζόμενων και τους έχει καλέσει να προβούν σε βελτιώσεις.

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day.gr, 30/10/2015)
 
http://energypress.gr/news/pithani-emploki-sto-diagonismo-petrelaion-amfisviteitai-i-nomimotita-symmetohis-ton-elpe

No comments: