Monday, 26 October 2015

IEA: Οι χώρες δεν θα έπρεπε να στηρίζονται τόσο στην τιμή του πετρελαίου

Δεν θα έπρεπε να ποντάρουν τόσο στις τιμές του πετρελαίου οι χώρες, κατά τη διαμόρφωση της ενεργειακής τους πολιτικής, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της βιομηχανίας, εκτιμώντας ότι οι προμήθειες μπορεί να μειωθούν από τα μέσα του 2016 εξαιτίας της πτώσης των επενδύσεων και της αμερικανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε από τον Ιούνιο του 2014, σε σχέση αφενός με την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και αφετέρου με τον ΟΠΕΚ που αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή του. Όπως σημείωσε μάλιστα ο Εκτελεστικός Δ/ντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Biro, στο International Energy Week της Σιγκαπούρης «θα ήταν μεγάλο λάθος να επικεντρώσουμε την προσοχή μας περισσότερο στην πορεία της τιμής του πετρελαίου, παρά στην ασφάλεια της προσφοράς πετρελαίου».
Αν οι τιμές συνεχίσουν την ίδια πορεία, ο Birol εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα μειωθούν και το 2016, κυρίως σε περιοχές με υψηλό κόστος. «Αν αυτό συμβεί, αυτή θα είναι η πρώτη φορά εντός 20 ετών που θα δούμε τις πετρελαϊκές επενδύσεις να μειώνονται κατά 2 συναπτά έτη», συμπλήρωσε. Η αμερικανική παραγωγή tight oil έχει φτάσει στο peak της και αναμένεται να μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2016, γεγονός που θα μειώσει επιπλέον την προσφορά, πρόσθεσε.
Αν και συνεχίζει να υφίσταται στη Μέση Ανατολή ο γεωπολιτικός κίνδυνος που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσφορά, ωστόσο η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 με 600.000 bpd, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του IEA. Βραχυπρόθεσμα, είπε ο ίδιος, δηλαδή τουλάχιστον έως τα μέσα του 2016, ο ΙΕΑ δεν αναμένει μία ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Στο κομμάτι του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο Birol ανέφερε ότι η προσφορά του θα είναι αρκετή, καθώς η παραγωγή θα ανέλθει στα 500 δισ. κυβικά μέτρα περίπου ως το 2020, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Στις αναδυόμενες οικονομίες συγκεντρώνονται οι επενδύσεις ΑΠΕ, με επικεφαλής τις Ινδία και Κίνα, και απομακρύνονται από τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Όπως διαπίστωσε ο Birol, «οι ΑΠΕ αποτελούν πλέον το κύριο καύσιμο και θα είναι υπεύθυνες για τα 2/3 των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα προστεθούν στο ενεργειακό μίγμα κατά τα επόμενα 5 χρόνια». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Κίνας ή η Ινδία προσχωρήσουν στον IEA, ο Birol δήλωσε ότι ελπίζει πως οι υπουργοί των δύο χωρών στις 17 και 18 Νοεμβρίου να παραβρεθούν στην Υπουργική Σύνοδο στο Παρίσι, ως ειδικοί προσκεκλημένοι ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς που υπάρχουν με τις χώρες αυτές.
 
http://energypress.gr/news/iea-oi-hores-den-tha-eprepe-na-stirizontai-toso-stin-timi-toy-petrelaioy

No comments: