Monday 26 October 2015

Πιτσιόρλας: Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί η θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων

Ως τον προσεχή Δεκέμβριο, η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει την παραχώρηση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport και να λάβει δεσμευτικές προσφορές για το 67% του ΟΛΠ, σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές «θα έχουν μια εντυπωσιακή επίπτωση στην ελληνική οικονομία» και θα δείξουν ότι η οικονομία «έχει σταθεροποιηθεί», είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας ότι «θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της χώρας και θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις». Κατά τον ίδιο, το ΤΑΙΠΕΔ βάζει σε προτεραιότητα και την 20ετή παράταση της παραχώρησης της λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και την πώληση ποσοστού 30% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Αν και ο στόχος για το 2016 είναι μια σημαντική αλλαγή σε ότι αφορά την πρόοδο της χώρας μέχρι στιγμής, ωστόσο είναι ένα κλάσμα των απαιτούμενων, καθώς οι πιστωτές επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να βγάλει 50 δις. ευρώ από ένα «σημαντικά αυξημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» στο διάστημα των τριών ετών που διαρκεί το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, άλλα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση περιλαμβάνουν τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ και ένα ποσοστό 17% της ΔΕΗ. Όπως επισημαίνει, η θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων αποτελεί «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε».
Σημειώνεται πως όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ελλάδα θα αποφασίσει την μορφή που θα έχει το νέο ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με τον κ. Πιτσιόρλα να σημειώνει πως η δομή του θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο να «βγάλει αξία» από τις κρατικές συμμετοχές, στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της υπόλοιπης οικονομίας. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις «δεν μπορούν να πεταχτούν στον κουβά για την εξυπηρέτηση του χρέους», τονίζει ο κ. Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας πως «κάποια από τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις άμεσες ανάγκες και για επενδύσεις».
 
http://energypress.gr/news/pitsiorlas-eykairia-poy-den-prepei-na-hathei-i-thesi-tis-elladas-ston-energeiako-harti-ton

No comments: