Tuesday 27 October 2015

Κινέζοι ψάχνουν για πετρέλαιο στο Τέξας

Η εκμετάλλευση εκτάσεων με κοιτάσματα πετρελαίου στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια της κινεζικής Yantai Xinchao Industry Co., καταβάλλοντας το τίμημα του 1,3 δισ. δολαρίων ή 1,17 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η συναλλαγή αυτή έχει λάβει την έγκριση της αμερικανικής επιτροπής διεθνών επενδύσεων, η οποία στο παρελθόν έχει μπλοκάρει απόπειρες εξαγοράς αμερικανικών εταιρειών από κινεζικές, υποστηρίζοντας πως αφορούσαν κλάδους στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
Από τις αρχές του έτους, όμως, η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία έχει δεχθεί πλήγμα από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και αρκετές εταιρείες ακυρώνουν σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.
Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, η Yantai Xinchao Industry ανακοίνωσε πως τα κοιτάσματα πετρελαίου των δήμων του Χάουαρντ και του Μπόρντεν θα εξαγοραστούν από τις πετρελαϊκές εταιρείες Tall City Exploration και Plymouth Petroleum, που διατηρούν την έδρα τους στη Νεβάδα. Δημοσίευμα της Wall Street Journal σχολιάζει πως κινεζικές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου επιδιώκουν εδώ και καιρό να αναπτύξουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ λόγω του «σταθερού πλαισίου για την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου». Προσθέτει, ωστόσο, πως οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες σε στρατηγικά ευαίσθητους τομείς για τη χώρα μέχρι σήμερα σημαίνουν πως οι σημερινές επενδύσεις από την Κίνα είναι ήδη ετεροχρονισμένες και περιορισμένες.

Εμπόδια εντός της Κίνας

Παράλληλα, οι κινεζικές εταιρείες ήδη συναντούν εμπόδια στην εγχώρια οικονομία για την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας αδύνατη την οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση. Κρατικοί κολοσσοί ήδη κυριαρχούν στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο της Κίνας και έτσι δεν υπάρχουν αξιόλογα περιθώρια για επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, το Πεκίνο έχει δεσμευθεί πως θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο ιδιωτικές εταιρείες στον ενεργειακό κλάδο της χώρας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/10/2015)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=99034

No comments: