Tuesday 27 October 2015

Αυξημένη κατά 7% η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2015

Ανοδικά θα κινηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σε ετήσια βάση θα αγγίξει το 7%, κυρίως λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Eurogas. Σε παλιότερες εκτιμήσεις της η Eurogas προέβλεπε ότι η ζήτηση για αέριο σε ΕΕ και Ελβετία το 2014 έφτασε τα 412 δισ. κυβικά μέτρα.

Αναφορικά με το 2015, οι καιρικές συνθήκες σε γενικές γραμμές ήταν ήπιες, εν αντιθέσει με τη χρονιά 2013-2014, που οι θερμοκρασίες σε ορισμένες χώρες ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι καταναλωτές έπρεπε το α’ εξάμηνο του 2015 να καταναλώσουν περισσότερο αέριο για θέρμανση.
Όπως σχολιάζει η Eurogas, «λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση του α’ εξαμήνου του 2015, που διαμορφώθηκε στο 9%, και τις εκτιμήσεις για το β΄ εξάμηνο, προβλέπεται η συνολική ζήτηση για αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ να φτάσει το 7%». Μάλιστα, η Eurogas αναμένει στο β’ εξάμηνο του έτους ο ρυθμός ζήτησης για φυσικό αέριο να είναι χαμηλότερος, περίπου στο 5%.
Ωστόσο, πέραν των καιρικών συνθηκών, και η αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης για αέριο. Όπως αναφέρει η έρευνα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει στο πρώτο μισό του 2015, η βιομηχανική παραγωγή άρχισε να ζητά περισσότερο αέριο για κατανάλωση. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο κυρίως στη Γαλλία. Τέλος, συνολικά για το 2015, η Eurogas εκτιμά ότι η ζήτηση στην Ευρώπη για φυσικό αέριο θα κυμανθεί στις 4.760 τεραβατώρες ή 441 δισ. κ.μ.
 
http://energypress.gr/news/ayximeni-kata-7-i-katanalosi-fysikoy-aerioy-stin-eyropi-2015

No comments: