Thursday 29 October 2015

Κύπρος: Στο 5% παραμένει ο ΦΠΑ για το υγραέριο

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο που προμήθευσαν τους πελάτες τους υγραέριο με αυξημένο ΦΠΑ επιστρέφουν τη διαφορά, μετά την απόφαση του Τμήματος Φορολογίας να παραμείνει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ η παράδοση του υγραερίου, είτε διατίθεται σε κυλίνδρους είτε χύμα.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος", το Τμήμα Φορολογίας με ερμηνευτική εγκύκλιό του επισημαίνει ότι η παράδοση υγραερίου (LPG) σε κυλίνδρους επιβαρύνεται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% από 2 Οκτωβρίου 2015. Η διάταξη αυτή σημειώνει καλύπτει τόσο την παράδοση κυλίνδρων με υγραέριο όσο και το γέμισμα όλων των ειδών κυλίνδρων ανεξάρτητα από το ποιος αναλαμβάνει να το πραγματοποιήσει, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλινικές, σχολεία, καθώς και κατοικίες.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι η διάταξη αυτή δεν καλύπτει την παράδοση υγραερίου για την αυτοκίνηση και τις εισαγωγές υγραερίου από τρίτες χώρες. Με την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργικού Διατάγματος, αναφέρεται πως αν υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο έχει επιβάλει λανθασμένο φορολογικό συντελεστή ΦΠΑ, 19% αντί 5%, τότε οφείλει να εκδώσει πιστωτική σημείωση και να επιστρέψει στον καταναλωτή τη διαφορά που έχει προκύψει και να προσαρμόσει ανάλογα τον φόρο εκροών του.
Για την εγκύκλιο αυτή ενημερώθηκε το προσωπικό του Τμήματος Τελωνείων, καθώς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Ήδη οι εταιρείες πετρελαιοειδών ενημερώνουν τους πελάτες τους για την απόφαση αυτή και τους επιστρέφουν τη διαφορά που προκύπτει.
 
http://energypress.gr/news/kypros-sto-5-paramenei-o-fpa-gia-ygraerio

No comments: