Tuesday 27 October 2015

Υπέρ του new deal, κατά των παραγωγών ΑΠΕ η ΔΕΗ – Μετ΄εμποδίων οι δίκες εναντίον ΛΑΓΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ

Παρελκυστική τακτική και διάφορα τεχνάσματα, όπως τουλάχιστον ενημερώνουν το energypress παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταϊκά, φαίνεται ότι χρησιμοποιούν ο ΛΑΓΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ για να αποφύγουν την εκδίκαση υποθέσεων προσφυγής παραγωγών ΑΠΕ εναντίον τους για τις επαχθείς διατάξεις του new deal.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται να παρεμβαίνει στο Συμβούλιο Επικρατείας υπέρ τουnew deal συντασσόμενη με το Δημόσιο και τους ΛΑΓΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ κατά των παραγωγών ΑΠΕ. Είναι γνωστό ότι αρκετοί «πράσινοι» παραγωγοί έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια κατά του νόμου για την αναπροσαρμογή του καθεστώτος αμοιβής των ΑΠΕ (που συνηθίσαμε να ονομάζουμε new deal), όχι μόνο όσον αφορά στο σκέλος της περικοπής των τιμών αλλά και γενικότερα την αθέτηση της δεσμευτικότητας των συμβάσεών τους, πάνω στην οποία στήριξαν την απόφασή τους να επενδύσουν στον τομέα αυτό.
Στις σχετικές δίκες, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, ο ΛΑΓΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ υιοθετούν στις περισσότερες περιπτώσεις την τακτική της υποβολής αιτημάτων αναβολής με διάφορα τεχνάσματα, μη θέλοντας στην πραγματικότητα να γίνουν οι δίκες. Για παράδειγμα, όπως καταγγέλλουν ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, επιλέγουν να  «προσεπικαλέσουν» το Δημόσιο λίγες μέρες πριν τις οριζόμενες δικασίμους παρότι εδώ και μήνες τους έχουν επιδωθεί τα δικόγραφα, θέλοντας να αναβάλλουν εκ νέου τη δικαστική διερεύνηση του θέματος.
Ενδιαφέρον έχει επίσης ένα ακόμα γεγονός: Στο πλαίσιο της εκδίκασης αιτήσεων ακύρωσης παραγωγών κατά του New Deal ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμφανίστηκε πρόσφατα η ΔΕΗ να ασκεί παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής του New Deal συντασσόμενη με το Δημόσιο και τον ΛΑΓΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ κατά των παραγωγών ΑΠΕ. Οι εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσε εκ μέρους  παραγωγών ΑΠΕ  η δικηγορική εταιρεία «Μεταξάς & Συνεργάτες», απέδιδαν τη δημιουργία του ελλείματος του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στις δομικές στρεβλώσεις της αγοράς, από τις οποίες έχουν ωφεληθεί οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (πρακτικά, κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ). Και τούτο διότι οι προμηθευτές αγόραζαν ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ σε χαμηλότερη τιμή, συντελώντας έτσι στη δημιουργία του ελλείμματος του ειδικού Λογαριασμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματολογία αυτή ενισχύεται από τα πορίσματα τεχνοοικονομικής μελέτης εξειδικευμένου ξένου συμβουλευτικού οίκου τα οποία επικαλούνται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Η μελέτη, μάλιστα, ποσοτικοποιεί τα οφέλη των προμηθευτών εις βάρος του ειδικού Λογαριασμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, τα παραπάνω οδήγησαν προφανώς την ΔΕΗ στην απόφαση να παρέμβει στις εκκρεμείς δίκες.  Γεγονός είναι όμως ότι, με τον τρόπο αυτό, οι δικαστικές διενέξεις για το θέμα του New Deal παίρνουν νέα διάσταση, καθώς στο επίκεντρό τους τίθενται πλέον συνολικά οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 
http://energypress.gr/news/yper-toy-new-deal-kata-ton-paragogon-ape-i-dei-metempodion-oi-dikes-enantion-lagie-deddie

No comments: