Friday 30 October 2015

Γιατί όχι και στο φυσικό αέριο το επίδομα θέρμανσης;

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν υπήρχε εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, υιοθετήθηκε πολιτική χορήγησης ειδικού επιδόματος θέρμανσης με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια. Περιέργως το  επίδομα αφορούσε μόνον όσους κατανάλωναν πετρέλαιο θέρμανσης (diesel), αποκλείοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
Μια καλόπιστη εξήγηση είναι ότι αυτό γίνεται γιατί το φυσικό αέριο ήταν σχεδόν πάντα κατά περίπου 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο σε καθαρά θερμιδική βάση. Συνθήκη που ωστόσο δεν ίσχυσε τον προηγούμενο χειμώνα λόγω της απότομης πτώσης των διεθνών τιμών του αργού και των προϊόντων του και της γνωστής εξάμηνης υστέρησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Μήπως ήρθε η ώρα  να εξεταστεί η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στους καταναλωτές του φυσικού αερίου, εφόσον βέβαια πληρούν τα προκαθορισμένα κριτήρια για τη χορήγησή του που θα ισχύουν και για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης; Σε όλες τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θεωρούνται …πλούσιοι όσοι ζεσταίνονται με φυσικό αέριο;

http://energypress.gr/news/giati-ohi-kai-sto-fysiko-aerio-epidoma-thermansis

No comments: