Monday 26 October 2015

«Νάρκες» στις ΑΠΕ βάζουν τα capital controls

Δεκάδες επενδύσεις σε ΑΠΕ και πρωτίστως σε αιολικά, κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειές τους, με φυσικό επακόλουθο την ακύρωσή τους. Αιτία είναι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που θα συνεχίζονται για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές να μη γνωρίζουν πότε θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό που είχαν διαπραγματευτεί, ώστε να εισάγουν τον εξοπλισμό και να ξεκινήσουν τα έργα. Το πρόβλημα που αναφύεται και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ναρκοθετεί την ομαλή υλοποίηση των επενδύσεων, είναι ότι οι άδειες εγκατάστασης που έχουν ληφθεί, έχουν «ημερομηνία λήξεως». Αν δηλαδή ο επενδυτής δεν κατορθώσει μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα που αυτή προβλέπει, να ολοκληρώσει την επένδυση, τότε η άδειά του ακυρώνεται.
Τα αιολικά υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, από την ανωμαλία που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καθώς η ωρίμανση των επενδύσεων αυτών απαιτεί αρκετά χρόνια, ενώ οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτούνται, καθιστούν απαραίτητο τον τραπεζικό δανεισμό για την ολοκλήρωσή τους.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν περίπου 1.000 μεγαβάτ αιολικών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο ως μέγεθος είναι σημαντικό ακόμη και το μισό των 1.000 μεγαβάτ, αν οι αρχικές εκτιμήσεις θεωρηθούν υπερβολικές. Μαθαίνουμε ότι σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο ώστε η χρονική διάρκεια των αδειών εγκατάστασης, να παραταθεί για το διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν και σε ποιο βαθμό αναγνωρίζεται το δίκαιο του αιτήματος.

Μένει να δούμε τη συνέχεια...

(Χαμαιλέων, Euro2day)
 
http://energypress.gr/news/narkes-stis-ape-vazoyn-ta-capital-controls

No comments: