Thursday 29 October 2015

Νέος γύρος περικοπών και αποεπενδύσεων από British Petroleum

Στον τρίτο γύρο περικοπών δαπανών και αποεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων προχωράει τώρα η ΒΡ, στην προσπάθειά της να προσαρμοσθεί σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών του πετρελαίου και διαρκώς μειούμενων κερδών. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε χθες ότι οι κεφαλαιακές του δαπάνες θα περιορισθούν φέτος στα 19 δισ. δολάρια –οι προηγούμενες εκτιμήσεις της μιλούσαν για 20 δισ. δολάρια–, ενώ το 2017 θα περικοπούν περαιτέρω στα 17 με 19 δισ. δολάρια.
Είναι η τρίτη φορά που η BP μειώνει τον στόχο των δαπανών της για το τρέχον έτος, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε δαπάνες από 24 έως 26 δισ. δολάρια. Εξάλλου, από το 2010 και την ολέθρια διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα της στον Κόλπο του Μεξικού, η ΒΡ έχει εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων και χθες εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει σε περαιτέρω αποεπενδύσεις αξίας 3 έως 5 δισ. δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

Κατόρθωσε μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2015 να μειώσει θεαματικά το λειτουργικό της κόστος κατά 3 δισ. δολάρια, ενώ σε ετήσια βάση εκτιμά πως το κόστος της το 2017 θα είναι μικρότερο από το 2014 κατά 6 δισ. δολάρια. Τα σχέδια της ΒΡ οδήγησαν, πάντως, τη μετοχή της σε άνοδο 2%, καθώς έγιναν γνωστά παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Εμφάνισε, άλλωστε, σημαντικά ετήσια κέρδη από τον τομέα της διύλισης και της εμπορίας, που αυξήθηκαν στα 2,3 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο από 1,5 δισ. δολάρια πριν από ένα έτος. Παρά τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, η ΒΡ πέτυχε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου περίπου κατά 4,4% στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

(www.kathimerini.gr)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=99091

No comments: