Thursday, 29 October 2015

Η Siemens προωθεί την ηλεκτροδότηση, τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών

Στη φετινή έκθεση SPS IPC Drives, η Siemens θα αναδείξει το ψηφιακό μέλλον της βιομηχανίας με το σλόγκαν «Προς το δρόμο για το όραμα Industrie 4.0 – Αναπτύσσοντας την Ψηφιακή Επιχείρηση». Στον Εκθεσιακό Χώρο 11 (Frankenhalle), ο οποίος θα διατεθεί αποκλειστικά στη Siemens, η εταιρεία θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των επιτευγμάτων της ως ο κορυφαίος παγκόσμιος ειδικός στην προώθηση των εξελίξεων σχετικά με την ηλεκτροδότηση, τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών.
Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν από κοντά μια σειρά προϊοντικών καινοτομιών στους τομείς του βιομηχανικού λογισμικού, των αυτοματισμών, των τεχνολογιών μετάδοσης κίνησης και των υπηρεσιών.
Το θεματικό επίκεντρο της παρουσίας της Siemens στον Εκθεσιακό Χώρο 11 αφορά στην αλληλεπίδραση μεταξύ εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών σε όλο το εύρος της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας, μέσω μιας ευρείας επιλογής βασικών εκθεμάτων, προϊοντικών καινοτομιών και παραδειγμάτων εφαρμογών από παραγωγικές εταιρείες, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα – μέσω γραφιστικής απεικόνισης – τον δρόμο προς την Ψηφιακή Επιχείρηση του μέλλοντος. Ως κεντρικό εκθεσιακό στοιχείο του περιπτέρου της, η Siemens θα παρουσιάσει τους τέσσερις πυλώνες που χρειάζονται για την ψηφιακή αλλαγή των βιομηχανικών διαδικασιών: το λογισμικό, τις λύσεις επικοινωνίας, τα συστήματα και τις λύσεις ασφάλειας, καθώς και τις ψηφιακές υπηρεσίες.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική θέση των πελατών μας και να τους βοηθήσουμε να κάνουν την παραγωγή τους ταχύτερη, πιο ευέλικτη και πιο έξυπνη», σχολίασε ο Heinz Eisenbeiss, υπεύθυνος του Εκθεσιακού Χώρου της Siemens για την έκθεση SPS IPC Drives, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πριν την έναρξη της διοργάνωσης. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση που χαρακτηρίζεται από την γρήγορη εξέλιξη των κλασικών τεχνολογιών αυτοματισμών υπό την αυξανόμενη επιρροή της ψηφιοποίησης, η οποία  βρίσκεται στον πυρήνα του οράματος Industrie 4.0 της Siemens. Αυτό αντανακλάται και στο σλόγκαν του περιπτέρου της Siemens: «Προς το δρόμο για το όραμα Industrie 4.0 – Αναπτύσσοντας την Ψηφιακή Επιχείρηση». Έτσι, επιβεβαιώνουμε ότι το χαρτοφυλάκιο της Siemens διαθέτει ήδη όλα τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, ώστε οι επενδύσεις των πελατών σε λύσεις για το μέλλον να μπορούν να οδηγήσουν στη σταδιακή υλοποίηση του οράματος Industrie 4.0», σημείωσε ο κύριος Eisenbeiss και συμπλήρωσε: «Μια επίσκεψη στο περίπτερο της Siemens μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητη ώθηση προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
Πέρα από την παρουσίαση της Ψηφιακής Επιχείρησης, έμφαση θα δοθεί σε δυο επιπλέον κορυφαία εκθέματα μέσω γραφικά απεικονισμένων παραδειγμάτων και πρακτικών λύσεων που αφορούν στην ηλεκτροδότηση, την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών.
Το πρώτο αφορά σε ένα σύστημα πολλαπλών φορέων για μηχανές συσκευασίας και πλήρωσης, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη εταιρεία Festo. Η προσομοίωση και η κατάντη μηχανική με τη χρήση του TIA Portal(Totally Integrated Automation) επιτρέπουν την ιδιαίτερα ευέλικτη μεταφορά αγαθών και την απόλυτη εξατομίκευση ακόμη και στο επίπεδο της μιας παρτίδας. Με τη σύνδεση στο cloud, όλα τα δεδομένα παραγωγής που δημιουργούνται από αυτή τη μηχανή μπορούν να παρακολουθούνται ζωντανά την ώρα της λειτουργίας. Διαθέτοντας αυτή τη δυνατότητα, το συγκεκριμένο έκθεμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της ψηφιοποίησης στην ανάπτυξη μηχανών – από το engineering έως το λειτουργικό στάδιο.
Το δεύτερο αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας ενσωματώνεται στις ψηφιακές βιομηχανικές διαδικασίες σε πρακτική λειτουργία. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο ενός θαλάμου ελέγχου Sivacon της σειράςSicube 8MF1, οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ένα «δίδυμο ψηφιακό σύστημα» ενοποιεί τη μηχανική ενός θαλάμου ψηφιακού ελέγχου με τους πραγματικούς αυτοματισμούς παραγωγής. Εδώ, η ενσωμάτωση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε ψηφιακά περιβάλλοντα πραγματοποιείται σε τρία επίπεδα: στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες μηχανικής με ένα ευρύ φάσμα λογισμικού και δεδομένων, στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς μέσω συσκευών και ανοιχτών διεπαφών με δυνατότητα επικοινωνίας και τέλος στις ενοποιημένες λύσεις ενεργειακής απόδοσης, με τη χρήση συστημάτων, βασικού εξοπλισμού και λογισμικού για τη μέτρηση ενεργειακών δεδομένων.
Ο χώρος του περιπτέρου της Siemens συμπληρώνεται από εννιά κύριες θεματικές περιοχές, στις οποίες αποδίδεται ιδιαίτερη προβολή.
Το λογισμικό Teamcenter είναι μια κεντρική πλατφόρμα γνώσης, η οποία επιτρέπει τη σύγκλιση πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα και τις διαδικασίες. Έτσι, υποστηρίζεται η συνεργασία μεταξύ του engineering προϊόντων και των ομάδων παραγωγής, με στόχο την λήψη εξυπνότερων αποφάσεων σχεδιασμού. Η Έκδοση 11 του λογισμικού διαθέτει νέες λειτουργίες για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο σχεδιασμένες για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν το κόστος.

Η πλατφόρμα Siemens Cloud for Industry είναι μια ανοιχτή cloud πλατφόρμα για την οπτικοποίηση και την ανάλυση δεδομένων του βιομηχανικού κλάδου. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν τη βάση για τις υπηρεσίες που προσφέρει ηSiemens και τρίτοι προμηθευτές.  Μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια προληπτικής συντήρησης και για τη διαχείριση δεδομένων σχετικά με το βιομηχανικό εξοπλισμό και την κατανάλωση ενέργειας. Το νέο Connector Box επιτρέπει την απλή και ασφαλή συλλογή και μεταφορά δεδομένων από τις μηχανές και το εργοστάσιο στην πλατφόρμα Siemens Cloud for Industry.
Το πλαίσιο engineering που προσφέρει το TIA Portal παίζει κεντρικό ρόλο στην πλήρη αξιοποίηση των επιδόσεων των λύσεων ΤΙΑ (Totally Integrated Automation – Πλήρως Ενσωματωμένοι Αυτοματισμοί). Το λογισμικό χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση όλων των ακολουθιών σε λειτουργικό, μηχανικό και διαδικαστικό επίπεδο.
Στον τομέα του τηλεχειρισμού, η Siemens θα παρουσιάσει τη λύση RTU303C, ένα remote terminal unit (RTU) για την ασύρματη παρακολούθηση των εργοστασίων και των συστημάτων. Έχοντας τη δυνατότητα λειτουργίας ανεξάρτητα από το δίκτυο παροχής ενέργειας, το νέο RTU χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των αντλιοστασίων, των εγκαταστάσεων συλλογής νερού, των συστημάτων άρδευσης και των επιπέδων πλήρωσης δεξαμενών, σε διάφορους κλάδους – από βιομηχανίες διαχείρισης υδάτινων πόρων και επεξεργασίας υγρών λυμάτων έως τον αγροτικό τομέα και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.
Για να καταστεί εφικτή η διαχείριση δεδομένων στον τομέα της διανομής ενέργειας, το χαρτοφυλάκιο TIP (Totally Integrated Power – Πλήρως Ενσωματωμένη Ενέργεια) διαθέτει εξαρτήματα με δυνατότητες επικοινωνίας για συστήματα διανομής ενέργειας. Αυτά υποστηρίζουν τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς και την ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας δημιουργώντας ζωτικής σημασίας διαφάνεια για τα ψηφιακά εργοστάσια σε όλες τις μονάδες παραγωγής και τα μεγέθη κατανάλωσης. Έτσι, προσφέρουν τη βάση για αποδοτικές και αξιόπιστες διαδικασίες παραγωγής.
Ο νέος κινητήρας Simotics S-1FG1, ο οποίος λειτουργεί με βάση σερβό και διαθέτει εξαιρετικά διαβαθμισμένες σχέσεις μετάδοσης κίνησης, καθώς και ο μετατροπέας Sinamics S120, ο οποίος διαθέτει μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών λειτουργιών και καινοτόμες λειτουργίες ενέργειας, παρέχουν ένα νέο, ευέλικτο σύστημα μετάδοσης κίνησης με βάση σερβό για απαιτητικές εφαρμογές. Η συνεπής ενσωμάτωσή τους σε λύσεις TIA απλοποιεί τη μηχανική έργων και τη θέση σε λειτουργία.
Το Sirius ACT είναι ένα αρθρωτό, ιδιαίτερα στιβαρό και ανθεκτικό σύστημα πιεστικών διακοπτών και συσκευών σηματοδότησης, με διαβάθμιση προστασίας IP69K. Διαθέτοντας μια επιλογή σύγχρονων σχεδιαστικών γραμμών, τα προϊόντα αυτού του εκτενούς χαρτοφυλακίου είναι φτιαγμένα από υψηλής ποιότητας μέταλλο και πλαστικό. Στα ιδιαίτερα οφέλη του περιλαμβάνονται ένα εύληπτο σύστημα επιλογής με τη χρήση ενός online συστήματος διαμόρφωσης, η εγκατάσταση με 100% αποτροπή περιστροφής και η καινοτόμος ιδέα της τοποθέτησης snap-on (σφηνωτό).
Αξιοποιώντας το παράδειγμα ενός περίπλοκου συστήματος που χρησιμοποιείται από έναν παραγωγό χάρτου, το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μεμονωμένων συστημάτων μετάδοσης κίνησης, η Siemens παρουσιάζει το πώς οι πελάτες μπορούν να επωφεληθούν από ένα ενοποιημένο, ιδιαίτερα αποδοτικό και συντονισμένο Ενοποιημένο Σύστημα Μετάδοσης Κίνησης (IDS) – από το μετατροπέα έως τον κινητήρα και τη μονάδα μετάδοσης.
Η νέα έκδοση 9.0 του λογισμικού Simatic Process Device Manager επιτρέπει πρόσβαση σε όλες τις συσκευές πρώτης γραμμής ενός εργοστασίου μέσω Internet Explorer, με ασφαλή επικοινωνία server-client. Οι χρόνοι θέσης σε λειτουργία και συντήρησης έχουν μειωθεί σημαντικά μέσω της εξαγωγής δεδομένων από το σταθμό μηχανικής στους μεμονωμένους PDM servers, καθώς και μέσω της αυξημένης ευκολίας για τον χρήστη λόγω της δομημένης πληροφόρησης που προκύπτει από τα σημεία σύνδεσης των συσκευών. Η σύνδεση των συσκευών γίνεται επίσης αποδοτικότερα σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της υψηλής ποιότητας ενοποίησης των συσκευών, η οποία ολοκληρώνεται με έλεγχο κώδικα προγράμματος syntax και semantic.
Πέρα από τα δυο κύρια εκθέματα και τις εννιά θεματικές των περιπτέρων που παρουσιάζονται, όσοι επισκεφθούν το περίπτερο της Siemens στη φετινή έκθεση SPS IPC Drives, μπορούν να γνωρίσουν και  μια σειρά από προϊοντικές καινοτομίες:
Σε αυτές περιλαμβάνονται τα κόμπλερ Bipex-S και Sipex, τα οποία έχουν αναπτυχθεί ώστε να εξασφαλίζουν εξαιρετική ακρίβεια τοποθέτησης. Τα προϊόντα αυτά προορίζονται προς χρήση σε μηχανικά εργαλεία και σε άλλα μηχανήματα παραγωγής, καθώς και σε τεχνολογίες αυτοματισμών. Το ελαστομερές Bipex-S είναι κατάλληλο για εφαρμογές που αντιμετωπίζουν κινδύνους που αφορούν δονήσεις και κρούσεις, ενώ τα ανθεκτικά στη ροπή μεταλλικά πτυσσόμενα μέρη του κόμπλερ Sipex εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στη μετάδοση ροπής υπό γωνία.
Το σύστημα παροχής ενέργειας Sitop PSU8600 έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει τρεις νέες, συμπαγείς βασικές συσκευές, δυο νέους αποσβεστήρες με υπερπυκνωτές που λειτουργούν ως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και νέες λειτουργίες. Το σύστημα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τάσης εξόδου, από 5 έως 28 βολτ, εξαλείφοντας την ανάγκη για συμπληρωματική παροχή ενέργειας, καθώς και αυξημένο χρόνο απόσβεσης/εξομάλυνσης, που φτάνει έως και τα 20 δευτερόλεπτα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Η ισχύς εξόδου του μετατροπέα Sinamics DCP DC/DC, ο οποίος χρησιμοποιείται σε εφαρμογές βιομηχανίας και έξυπνων δικτύων, έχει επεκταθεί από τα 30 στα 120kW. Ο διπλής κατεύθυνσης DC/DC μετατροπέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση και αποφόρτιση μπαταριών. Η ισχύς εξόδου της συσκευής μπορεί να επεκταθεί κλιμακωτά μέχρι και τα 120kW, γεγονός που επιτρέπει την ιδανική προσαρμογή του σε εφαρμογές βιομηχανίας και έξυπνων δικτύων.
Η ισχύς εξόδου των εκδόσεων των 400 βολτ του μετατροπέα συχνοτήτων Sinamics G120P, ο οποίος χρησιμοποιείται σε εφαρμογές αντλιών, εξαεριστήρων και συμπιεστών, έχει επεκταθεί στα 560 κιλοβάτ. Ο στιβαρός σχεδιασμός του θαλαμίσκου, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί άμεσα, επιτρέπει τη χρήση του σε σκληρά βιομηχανικά περιβάλλοντα. Επιτυγχάνει εξαιρετική αποδοτικότητα της τάξης του 98 τοις εκατό, ενώ διαθέτει λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας προσαρμοσμένες σε διάφορες εφαρμογές, καθώς και μια ευρεία γκάμα επιλογών. Ο χρόνος που απαιτείται για μηχανικές δραστηριότητες μειώνεται μέσω των ενσωματωμένων λειτουργιών για εφαρμογές αντλιών, εξαεριστήρων και συμπιεστών.
Οι συσκευές μέτρησης 7KT/7KM PAC δημιουργούν τη βάση για ένα εσωτερικό σύστημα διαχείρισης ενέργειας, σε πλήρη συμμόρφωση με το πρότυπο ISO 50001. Πέρα από τις ήδη διαθέσιμες παραμέτρους, οι συσκευές μπορούν πλέον να αναλύουν την ποιότητα της παροχής ενέργειας σε εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, μπορούν να ελέγξουν, αν η ποιότητα της εισερχόμενης ενέργειας αντιστοιχεί στα συμβατικά συμφωνημένα πρότυπα ή να διασφαλίσουν ότι οι μηχανές και τα εργοστάσια λειτουργούν με αξιοπιστία σε όλο τον κόσμο.
Οι συμπαγείς αυτόματοι διακόπτες 3VA εξασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες παραγωγής λειτουργούν απρόσκοπτα και με υψηλή διαθεσιμότητα. Υπάρχουν πλέον νέες επιλογές για την προστασία συνδυασμών κινητήρων και εκκινητών. Εύκολες στη διαμόρφωση χάρη στη χρήση της νέας ρύθμισης βάσει χρόνου-ρεύματος με την ονομασία Elisa, οι νέες εκδόσεις της συσκευής απλοποιούν τον προγραμματισμό του συστήματος και προσφέρουν οφέλη κόστους και χώρου στο θάλαμο ελέγχου.
 
http://energypress.gr/news/i-siemens-proothei-tin-ilektrodotisi-ton-aytomatismo-kai-tin-psifiopoiisi-ton-viomihanikon

No comments: