Tuesday 27 October 2015

Χρ. Λιάγγου: Συμμετοχή των τριών ΕΠΑ στη δημοπρασία αερίου από τη ΔΕΠΑ

Ως ισότιμοι παίχτες εισέρχονται στην ετήσια δημοπρασία της ΔΕΠΑ, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, οι τρεις θυγατρικές της Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), διεκδικώντας μερίδιο από τις ποσότητες που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο επίτευξης ανταγωνιστικών τιμών για τους μεγάλους καταναλωτές και προμηθευτές αερίου.
Οι ΕΠΑ απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες αερίου με τον νόμο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς αερίου (4336/2015) και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΠΑ τροποποίησε τις δεσμεύσεις της έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το πρόγραμμα διάθεσης φυσικού αερίου μέσω των δημοπρασιών, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία της.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού δέχθηκε σε ακρόαση όλους τους εμπλεκομένους και παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν και τις εναλλακτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν, προκειμένου να μην κλείσει η αγορά, έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΠΑ με την επιφύλαξη ότι θα επανεξετάσει το θέμα των προς διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.
Αν και η ΔΕΠΑ μέσω των τροποποιημένων δεσμεύσεών της εμφανίζεται να αυξάνει τις προς διάθεση ποσότητες, στην ουσία προχωράει σε μια ανακατανομή των ίδιων ποσοτήτων, αυξάνοντας τις ετήσιες εις βάρος των τριμηνιαίων δημοπρασιών. Η ΔΕΠΑ δημοπρατεί συνολικά το 10% των ετήσιων πωλήσεών της σε φυσικό αέριο εκ των οποίων το 50% σε ετήσια βάση και το υπόλοιπο 50% σε τριμηνιαία. Με τη νέα δέσμευσή της, αυξάνει τις ετήσιες ποσότητες στο 60% και τροποποιεί τις τριμηνιαίες αντιστοίχως, που σημαίνει ότι τις μειώνει στο 40%. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανακατανομή του ίδιου όγκου αερίου, τον οποίο αυτή τη φορά πέραν των μέχρι τώρα επιχειρήσεων θα διεκδικήσουν και οι τρεις ΕΠΑ στις οποίες η ΔΕΠΑ συμμετέχει με ποσοστό 51%.
Η αγορά προεξοφλεί αύξηση των τιμών στη δημοπρασία της Παρασκευής, η οποία θα περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες για εταιρείες που συμμετέχουν με χαμηλά περιθώρια κέρδους και πιθανότατα θα θέσει και κάποιους εκτός αγοράς, προς όφελος των ΕΠΑ και ουσιαστικά του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ.

(Καθημερινή, 27/10/2015)
 
http://energypress.gr/news/hr-liaggoy-symmetohi-ton-trion-epa-sti-dimoprasia-aerioy-apo-ti-depa

No comments: