Monday 26 October 2015

Gazprom: Φθηνότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Τα σχέδιά της να μειώσει την τιμή της για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία περίπου δεκαετία ανακοίνωσε η Gazprom. Ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου καταρτίζει τον προϋπολογισμό του για το 2016 με αρχικές εκτιμήσεις για μία τιμή φυσικού αερίου εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης της τάξης των 200 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τη στιγμή που η τιμή για το 2015 για την περιοχή που καλύπτει και την Τουρκία και την Ευρώπη, εκτός των χωρών της Βαλτικής, υπολογίζεται στα 238 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για το 2015, χαμηλότερα από τα 349 δολάρια πέρυσι. Ωστόσο, το γραφείο Τύπου της εταιρείας απέφυγε κάθε σχόλιο.
Η Gazprom, η οποία βασίζεται τα μέγιστα στις εξαγωγές της για το 40% των ετήσιων εσόδων της, που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ., βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχώς μειούμενες τιμές στο εξωτερικό, καθώς τα περισσότερα από τα συμβόλαιά της είναι συνδεδεμένα με την τιμή πετρελαίου. Και, ως γνωστόν, η τιμή brent έχει απολέσει 16% της αξίας της φέτος μετά την πτώση 48% του 2015.

Σταθερές εξαγωγές

Πάντως, οι εξαγωγές της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να παραμείνουν σταθερές γύρω στα 160 δισ. κυβικά μέτρα το 2016, με τα έσοδα ωστόσο σε ρούβλι να μειώνονται, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι η Gazprom έχει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της σε ρούβλι και δεν διαβλέπει κινδύνους για τα επενδυτικά της προγράμματα. 
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε προκαταρκτικές πληρωμές από την Κίνα, κάτι που συζητείται από πέρυσι, εάν η ασιατική χώρα ζητήσει ως αντάλλαγμα μεγάλη έκπτωση στην τιμή.
(Ναυτεμπορική)
 
http://energypress.gr/news/gazprom-fthinotero-fysiko-aerio-stin-eyropi

No comments: