Friday 30 March 2012

Στην Αθήνα την Τρίτη ο επίτροπος Oettinger για το "Helios"

Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη 3 Απριλίου ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Günther Oettinger, προκειμένου να συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου Ημερίδα που διοργανώνει το ΥΠΕΚΑ.

Θέμα της ημερίδας είναι οι προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών στην Ελλάδα καθώς και το πρόγραμμα "Helios".

Στόχος της ημερίδας είναι η διερεύνηση της αποδοτικότητας των ΑΠΕ και των δυνατοτήτων συμβολής έργων με αυτό το αντικείμενο στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη Νότιοανατολική Ευρώπη.

Ως γνωστόν, μέσω του HELIOS η Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει 10 GW φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξάγεται σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Το έργο σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Η μέση ετήσια ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη (1800 kWh/m2)• είναι περίπου 50% υψηλότερη σε σχέση με τη Γερμανία.



Ερωτηθείς για το πρόγραμμα Helios και ειδικότερα για το εάν θα υπάρξει συμμετοχή ελληνικών εταιριών, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει:

«Βεβαίως και θα υπάρξει συμμετοχή. Το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» είναι ένα εξαγωγικό πρόγραμμα. Δεν γίνεται η Ελλάδα να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μην μπορεί να εξάγει τη δική της Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, που είναι η ενέργεια από τον ήλιο. Κι αυτό μπορεί να είναι καλό για την ελληνική οικονομία να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Προφανώς θα υπάρξουν ξένες επενδύσεις. Ξέρετε, ήδη, ότι συζητάμε με Γερμανία και με άλλες χώρες, αλλά κατά κανένα τρόπο δεν αποκλείονται οι Έλληνες επενδυτές».

Επίσης, γνωστοποίησε ότι εκτός από τη Γερμανία, υπάρχουν συζητήσεις και με την Ιταλία για εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας, καθώς πρόκειται για μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να επιτύχει τους στόχους της για τις ΑΠΕ.

Περισσότερα στοιχεία για την ημερίδα

http://www.energypress.gr/news/Sthn-Athhna-ton-Aprilio-o-Oettinger-gia-to-Helios

No comments: