Wednesday 28 March 2012

Φουκουσίμα: «φονική» ραδιενέργεια στους αντιδραστήρες

Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι η ζημιά σε έναν από τους αντιδραστήρες είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το BBC, τα αποτελέσματα δειγματοληψίας στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι έδειξαν «φονική» ποσότητα ραδιενέργειας, καθώς επίσης και ότι τα επίπεδα του νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα είναι πολύ πιο χαμηλά απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ειδικότερα, τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν δεκαπλάσια της φονικής δόσης και τα υψηλότερα που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα στο εργοστάσιο. Επίσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου ήταν πολύ χαμηλή.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης εγείρουν φόβους ότι οι άλλοι δυο αντιδραστήρες που καταστράφηκαν από το φονικό τσουνάμι, ενδέχεται να βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Σε ανακοίνωσή της πάντως η Tepco διευκρινίζει ότι τα ευρήματα δεν επηρεάζουν την εκτίμηση ότι το πυρηνικό καύσιμο ψύχεται με ασφάλεια, ωστόσο τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ενδέχεται να δυσκολέψουν τον παροπλισμό των αντιδραστήρων καθώς θα χρειαστεί ειδικός εξοπλισμός.

http://www.econews.gr/2012/03/28/radienergeia-foukousima/

No comments: