Thursday 29 March 2012

Μυτιληναίος: Ήρθε η ώρα να δώσουν κέρδη οι επενδύσεις μας στην ενέργεια

Το 2012 είναι η χρονιά που θα δούμε το επενδυτικό πρόγραμμα πάνω από 1 δις. ευρώ που υλοποιήσαμε στον τομέα της ενέργειας να αποδίδει καρπούς και να γράφει αποτελέσματα ολόκληρο το έτος. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του φερώνυμου Ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος για το 2011. Το 2011 με μία μονάδα των 400MW που δούλεψε 5 μήνες, είδαμε ήδη σημαντική συνεισφορά του κλάδου στα αποτελέσματα του Ομίλου. Το 2012 με 1.200ΜW από τις 3 θερμικές μονάδες μας σε λειτουργία, πλέον των ΑΠΕ, περιμένουμε πολύ καλύτερα νούμερα, συμπλήρωσε ο κ. Μυτιληναίος

Τόνισε επίσης ότι «παραμένουμε θετικοί για τις επιδόσεις του Ομίλου και για το 2012. Ελπίζουμε ότι το 2011 ήταν η τελευταία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο η METKA ήταν το success story του Ομίλου το 2011, η οποία πλέον κατατάσσεται στη 10άδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου της παγκοσμίως. Επιδιώκει την ανάληψη νέων έργων στις αγορές της Τουρκίας, Ιράκ, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής, όπου υπάρχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο των ενεργειακών έργων.

ΔΕΠΑ

Όσον αφορά τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, ο πρόεδρος του Ομίλου ανέφερε ότι ο Όμιλος θα εκδηλώσει μαζί με τη Motoroil το ενδιαφέρον του για τη ΔΕΠΑ. «Θεωρούμε ότι είμαστε μια δυνατή στρατηγική συμμαχία που έχει νόημα να διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ, καθώς μαζί με τη Motoroil αποτελούμε το 40% της συνολικής ζήτησης Φυσικού Αερίου της χώρας. Αυτό το μοντέλο, του να ελέγχουν τις εταιρείες Παροχής Αερίου οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τους, είναι και το σύνηθες παγκοσμίως» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά που έκανε ο κ. Μυτιληναίος στη ΔΕΗ και στην ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητάς της. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας και όλων μας να ξεπεράσει η ΔΕΗ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να λειτουργεί ως μια υγιής επιχείρηση. Σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις εξυγίανσης της και περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης της, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Αλλά πρέπει όλοι, πελάτες, προμηθευτές και ανταγωνιστές, να αντιληφθούμε την ανάγκη και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση διασφάλισης της βιωσιμότητας της ΔΕΗ. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από τα χέρια μας» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Τα αποτελέσματα

Σημαντική ανάπτυξη μεγεθών κατέγραψε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2011 ο όμιλος Μυτιληναίου χάρη στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών, που ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ, και την έναρξη συνεισφοράς από τον Τομέα της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον όμιλο, η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μειωμένη κερδοφορία του τομέα της Μεταλλουργίας, που επηρεάσθηκε αρνητικά τόσο από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές όσο και από τις αυξημένες κοστολογικές πιέσεις, που προήλθαν από εγχώριους παράγοντες και επηρέασαν αρνητικά το συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα στο β' εξάμηνο του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2011 για τον Όμιλο διαμορφώθηκε στα 1.571,0 εκατ. ευρώ έναντι των 969,0 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 208,7 εκατ. ευρώ από 160,3 εκατ. ευρώ το 2010. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν σε 42,6 εκατ. ευρώ από 46,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο εργασιών και στα EBITDA του 2010 το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους 32,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας του 2010 ανέρχεται σε 14,6 εκατ. ευρώ.

Ο Τομέας Έργων EPC παρουσίασε την ισχυρότερη αύξηση μεγεθών το 2011, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό πωλήσεων και κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ανήλθε στα 1.003,7 εκατ. ευρώ από 581.3 εκατ. ευρώ το 2010, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις αγορές της Τουρκίας και της Συρίας.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 161,6 εκατ. ευρώ από 101,3 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 16,1%. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε 115,0 εκατ. ευρώ από 60,7 εκατ. ευρώ το 2010.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου φιλόδοξου προγράμματος περιορισμού του λειτουργικού κόστους, στο οποίο εντάσσεται και η αρχική συμφωνία για την εξαγορά του τομέα δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα Μεταλλουργίας για την επόμενη εικοσαετία. Το πρόγραμμα «ΜΕΛΛΟΝ» περιλαμβάνει 10 σημεία, τα οποία η εταιρεία επεξεργάζεται παράλληλα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2013.

http://www.energypress.gr/news/Mytilhnaios:-Xeperasan-ta-1-2-dis.-oi-exagwges-to-2011

No comments: