Wednesday 28 March 2012

Αναβολή για την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου

(upd: 13.48) Δε θα υπογραφεί τελικά η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κύπριος Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας, Νεοκλής Συλικιώτης, έχει ζητήσει πίστωση χρόνου προκειμένου να εξετασθούν οι σχετικές κατευθύνσεις από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί για ευθέτερο χρόνο η υπογραφή του τριμερούς μνημονίου συνεργασίας. Ωστόσο, στο περιθώριο του συνεδρίου υπογράφηκε διμερής συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για τη διαχείριση υδάτων.

Στις ομιλίες τους, οι τρεις υπουργοί έκαναν λόγο για ενεργειακό άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων συνεργασίας, κυρίως για τη διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λαντάου, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η συγκεκριμένη λεκάνη δεν είναι επαρκώς εξερευνημένη από την άποψη των υδρογονανθράκων και παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μελέτη της αμερικανικής γεωλογικής εταιρείας που διαπιστώνει την ύπαρξη πάνω από 3,5 τρις κυβικών μέτρων αερίου εκ των οποίων το 40% ή και περισσότερο βρίσκεται στη ζώνη του Ισραήλ.

Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Λαντάου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά τόνισε χαρακτηριστικά «μακάρι να είναι τεχνικά εφικτός ο υποθαλάσσιος αγωγός» που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά, για την εξαγωγή του αερίου της Μεσογείου προς την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ μέχρι στιγμής εμφανιζόταν ως ένθερμος υποστηρικτής της λύσης του τερματικού σταθμού LNG. Όπως είπε οκ. Λαντάου τόσο το θέμα του LNG όσο και η εναλλακτική του αγωγού βρίσκονται υπό συζήτηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η γεωστρατηγική συζήτηση έχει αλλάξει και πως σύντομα θα μιλάμε και για τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και αυτά που αναμένονται να εντοπιστούν στην Ελλάδα. Αναφορικά με το ζήτημα των αγωγών ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε:

"Είναι προφανές ότι η συζήτηση γύρω από τον ενεργειακό χάρτη και το πώς αυτός αλλάζει, συνδέεται σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό με τη συζήτηση γύρω από τους αγωγούς, δηλαδή με το πώς τα όποια κοιτάσματα μεταφέρονται στις αγορές της Ευρώπης. Η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια συγκυρία, στην οποία η γεωστρατηγική συζήτηση έχει αλλάξει, γιατί έχει πλέον αποκτήσει νέα δεδομένα. Δεν μιλάμε απλώς μόνο για το “ρωσικό διάδρομο”, δεν μιλάμε μόνο για το διάδρομο που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, με όποιον τρόπο τελικά αποφασισθεί - και γνωρίζετε τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα στην κατεύθυνση αυτή αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Σε μεγάλο βαθμό, τους επόμενους μήνες και χρόνια, θα μιλάμε και για τον τρίτο διάδρομο, τη δυνατότητα που πλέον υπάρχει, με βάση τα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, ελπίζουμε και με βάση κοιτάσματα που θα βρεθούν και στη χώρα μας. Ο τρίτος αυτός διάδρομος αφορά στο ρόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τις νέες δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου από τις περιοχές αυτές, προς τις ώριμες αγορές."

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου σημείωσε ότι η Μεσόγειος θα καταστεί ένας κοινός χώρος συμφερόντων για όλους, μια ασφαλής πηγή ενέργειας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα κοιτάσματα στην Κύπρο, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχει ελκυστικό δυναμικό για υδρογονάνθρακες, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας του Ισραήλ Ούζι Λαντάου.

Delek: Ενδιαφερόμαστε για την Ελλάδα

Το ενδιαφέρον της Delek για την Ελλάδα εξέφρασε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο πρόεδρος της εταιρίας Gideon Τadmor, σημειώνοντας ότι εάν υπάρξει πρόσκληση σε εταιρίες, η Delek θα λάβει μέρος.

Επίσης, ο Τadmor εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λεκάνη του Λεβαντινίου (κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ) φτάνουν μέχρι την Ελλάδα ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι "εάν είναι εφικτός ο αγωγός θα τον εξετάσουμε".

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν αγωγούς μέσω Ελλάδας ή Τουρκίας καθώς και το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Στο ίδιο πάνελ, ο James Demarest, διευθυντής διεθνών ερευνητικών δραστηριοτήτων της Noble Energy, που συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Κύπρου, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ανακαλύψεις μέχρι στιγμής υπερβαίνουν τα 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και οι έρευνες συνεχίζονται.

Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:

Ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός τρίτου ενεργειακού δρόμου, για την τροφοδοσία δηλαδή της Ευρώπης με αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, θα θεωρείται ίσως στο μέλλον η συμφωνία που θα υπογραφεί στην Αθήνα ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ (παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, για τυπικούς όμως λόγους, η υπογραφή της Κύπρου).

Το βέβαιον είναι ότι η συμφωνία σηματοδοτεί το νέο γεωπολιτικό «δόγμα» της χώρας μας, στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη ο Ισραηλινός Υπουργός Υποδομών με αρμοδιότητα για θέματα ενέργειας, κ. Uzi Landau, και ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας κ. Νεοκλής Συλικιώτης, με αφορμή το συνέδριο του Economist. Οι δύο υπουργοί θα έχουν συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου και στη διάρκεια της επίσκεψής τους έχει προγραμματιστεί η υπογραφή τριμερούς μνημονίου για θέματα ενέργειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία στην Αθήνα του Ειδικού Απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, πρέσβη κ. Richard Morningstar, ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον κ. Δήμα και έχει επίσης προγραμματίσει συναντήσεις με τους υπουργούς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί ακόμα με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής εταιρείας Noble Energy και της Ισραηλινής Delek, οι οποίες πραγματοποιούν τις έρευνες στο «περίφημο» οικόπεδο 12 της Κύπρου και έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες που προγραμματίζονται σε ελληνικές περιοχές.
Σε μια περίοδο που επανασχεδιάζεται η ενεργειακή σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής, το μνημόνιο που θα υπογραφεί έρχεται ως άμεσο αποτέλεσμα της ανακάλυψης των κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και της πιθανότητας ανακάλυψης κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

Και τούτο διότι, όπως εξηγούν στο energypress αξιόπιστοι παρατηρητές, ανοίγεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ένας πιθανός νέος, τρίτος δρόμος ενεργειακής προμήθειας (πέραν εκείνων της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν), καθώς το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει με κάποιον τρόπο να φτάσει στις χώρες κατανάλωσης, δηλαδή στην Ευρώπη.

«Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε κατ’ αρχήν σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα για τη δημιουργία ενός αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα κοιτάσματα τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ, όσο ελπίζουμε και της Ελλάδας αργότερα, θα είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και ένα μέρος τους να εξαχθεί προς άλλες αγορές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η συζήτηση για τις νέες ενεργειακές ανακαλύψεις έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Βρυξέλλες και πρόκειται το επόμενο διάστημα να υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής εκ μέρους της Κύπρου και της Ελλάδας.

http://www.energypress.gr/news/Energeiakh-symfwnia-Elladas-Israhl-Kyproy

No comments: