Tuesday 27 March 2012

Επείγον ! Ζητείται ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας !

Αγαπητοί κύριοι της ΔΕΗ μας έχετε βγάλει έξω από τα ρούχα μας με τα συνεχόμενα χαράτσια και τέλη που πρέπει να πληρώνουμε υποχρεωτικά από τους λογαριασμούς. Ναί δεν απευθύνομαι μόνο στην διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και στους εργαζομένους της επιχείρησης. Γιατί δεν πραγματοποιούν μια κινητοποίηση ενάντια σε όλα αυτά που γίνονται ? Ενδιαφέρονται καθόλου για τους καταναλωτές ? Γιατί αφήνουν την κάθε "ΡΑΕ" και την κάθε "κυβέρνηση" να μετατρέπει σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό την ΔΕΗ ? Όχι τίποτε άλλο αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι μονάχα να κράζουμε ολημερίς την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και τον οποιονδήποτε τρίτο.

Όπως για τα φορολογικά μέτρα που καλούμαστε να πληρώσουμε έχουμε και εμείς ευθύνη διότι δεν αντιδράσαμε έτσι και για όλα αυτά τα τέλη και τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ έχουν και ένα μερίδιο ευθύνης οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Ποιός ευθύνεται τώρα που όλο και περισσότεροι καταναλωτές της ΔΕΗ αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και είτε τους πληρώνουν καθυστερημένα είτε προχωρούν σε διακανονισμούς ? Ποιός ευθύνεται τώρα που μπήκε και νέο χαράτσι και θα κάνει τα πράγματα ακόμα χιερότερα ? Ποιές θα είναι οι συνέπιες από το τεράστιο έλλειμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών που θα υποστεί η ΔΕΗ ? Αν δεν κάνω λάθος 800 εκατ. ευρώ ήταν πρίν 1.5 μήνα, ε τώρα θα φτάσει το 1 δις.

Άκουγα τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για τις υπηρησίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), όπου στις οποίες η ΔΕΗ γεμάτο στόμφο και επισημότητα ανέφερε ένα κατεβατό νόμων και άρθρων και οτι οι ΥΚΩ δεν είναι σε καμία περίπτωση παράνομες και οτι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση της ΡΑΕ κτλπ. Προ μερικών μηνών έβγαζε φωτίες η ΓΕΝΟΠ για το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και όταν αποφασίστηκε ένα μικρό μέρος των συνολικών εισπράξεων του ΕΕΤΗΔΕ να το πάρει η ΔΕΗ (0,25%), ΜΟΚΟ όλοι. Έτσι δεν είναι ? Ή μήπως κάνω λάθος ? Όταν έβγαζε ανακοινώσεις η ΔΕΗ οτι στηρίζει το χαράτσι μετά απορεί γιατί προκύπτουν ελλείματαα των 600 και 800 εκατομμυρίων ευρώ. Άφαντοι οι εργαζόμενοι, ούτε μια αντίδραση και μόνο μερικοί από το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ να βγάζουν κάτι διαδυκτιακές ανακοινώσεις.

Πλέον και εμείς πληρώνουμε καθυστερημένα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και πιστεύω σίγουρα οτι όσο θα εντείνεται το φαινόμενο της δυσκολίας εξόφλησης λογαριασμών τόσο θα γιγαντώνεται το τεράστιο έλλειμα της επιχείρησης. Δεν ανήκω ούτε στους Δεν Πληρώνω ούτε έχω τζαμπατζίδικη νοοτροπία, αλλά όταν υπάρχει αδικία και ησηχασμός τότε αντιδράω! Η υπομονή μου όπως και χιλιάδων άλλων πολιτών τελειώνει σιγά σιγά. Πιστεύω πλέον οτι καλύτερα θα ήταν να είχαμε πάει σε ιδιώτη πάροχο (αν υπήρχε φυσικά), διότι ναί σίγουρα και εκεί θα πληρώναμε το ΤΑΠ το ΕΕΤΗΔΕ αλλά θα γλυτώναμε από άλλα τέλη. Προσωπικά πλέον αν υπάρξει κάποιος ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος θα είμαι από τους πρώτους που θα σπεύσω να δώ αν συμφέρει να αφήσω την ΔΕΗ και να πάω σε ιδιώτη πάροχο. Όσο για την ΔΕΗ δυστηχώς δεμένοι στην καρέκλα θα υπομένουμε τις χρεώσεις της μέχρι να υπάρξει φως στο τούνελ.

Θα προτιμούσα αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους να ερχόταν η ΔΕΗ και να προσάρμοζε όλες τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν όπως χρήσης δικτύου ΥΚΩ κτλπ πάνω στην τιμή της κιλοβατώρας. Είναι πολύ χειρότερο επικοινωνιακά να βάζεις μια νέα χρέωση-τέλος να λές ααα έχουμε και τέτοιες επιβαρύνσεις ας τις πληρώσουν οι καταναλωτές και ας βρούμε και κανέναν νόμο για δικαιολογία να τους πούμε οτι είναι νόμιμα. Άρα ακόμα και στο επικοινωνιακό θέμα η ΔΕΗ έχει αποτύχει. Όσο για την κλασσική δικαιολογία οτι οι χρεώσεις της ΔΕΗ είναι οι χαμηλότερες της Ευρώπης, χορτάσαμε. Ναί είναι οι χαμηλότερες αμιγώς για την χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ όταν γίνει μια αναπροσαρμογή όλων των επιπλέον φόρων και τελών που πληρώνουμε στις κιλοβατώρες που πληρώνουμε τότε μη πώ οτι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο.

Δυστηχώς η έλλειψη ανταγωνισμού στην χώρα μας έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας της ενέργειας. Όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και διαδυκτίου προσπαθούν να προσφέρουν όλο και περισσότερες υπηρησίες σε όλο και ποιο μειωμένες τιμές. Και αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών, έτσι και έρθει μια εταιρία και βάλει παραπάνω χρέωση απλά χάνει συνδρομητές και κέρδη. Δυστηχώς στην ηλεκτρική ενέργεια δεν υπάρχουν κάν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

2 comments:

Anonymous said...

Καλά ρε άνθρωπέ μου, είναι δυνατόν με αυτή την στρεβλή σου λογική, να ρίχνεις ευθύνες στους εργαζόμενους?(!)

Σε αυτούς που απέργησαν, ενώ τους κατακεραύνωνε όλη η Ελλάδα, γιατί πολύ απλά δεν κατάλαβε τι θα επακολουθούσε? Την ημέρα της σύλληψης του Φωτόπουλου, όλοι μιλούσαν για υποκρισία και για το πώς ένας συνδικαλιστής έχει την απαίτηση της συνδιοίκησης.

Η κοινωνία η ίδια, πάνω στην πλήρη απογοήτευσή της, έχει απομονώσει κάθε αντίδραση των εργαζόμενων, ως παρωχημένης αντίληψης και εκτός εποχής. Θεωρεί ότι οι "συντεχνίες" είναι υπεύθυνες για τα πάντα γύρω που καταρρέουν. Και μέχρι ένα βαθμό έχει δίκιο.

Αλλά ως συνήθως, η πλήρης ισοπέδωση, πέφτει με βάρος στο κεφάλι των πιο αδύναμων. Σε όλες τις τελευταίες κινητοποίησεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση, γιατί μεταξύ άλλων αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμολογίων. Η οποία και τώρα γίνεται σταδιακά, για να γίνει το δυνατόν ελκυστικότερη στα μάτια των πιθανών αγοραστών.

Και τι λαμβάνει σαν απάντηση από την κοινωνία? Καλά να πάθετε. Τώρα θα δείτε τι πάει να πει να δουλεύεις για ιδιώτη. Εε, τώρα να δει η κοινωνία τι πάει να πει να πληρώνει κάποιος την ηλεκτρική ενέργεια σε κόστος πραγματικό, και όχι με κοινωνικές ευαισθησίες που είχε η κάποτε κρατική ΔΕΗ.

Έλλειψη ανταγωνισμού υπάρχει γιατί η ηλεκτρική ενέργεια που εμπορεύεται η ΔΕΗ είναι πολύ χαμηλότερου κόστους από τους ανταγωνιστές που ΗΔΗ έχει στην χώρα. Γιατί υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές μονάδες παραγωγής στην χώρα, που προφανώς δεν γνωρίζεις. Το κόστος τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερο.

Σε όποιον πάροχο και να πας, ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ τέλη θα πληρώνεις. Με λίγα λόγια, είτε έγραψες ένα πέρα ως πέρα λάθος κατεβατό λόγω άγνοιας, είτε για λόγους προώθησης άλλων εταιρειών. Δικαίωμά σου και τα 2, αλλά αν θες να αντιμετωπίζονται αυτά που γράφεις με σοβαρότητα, να επιδιώξεις να είσαι περισσότερο γνώστης της πραγματικότητας..

EnergyTechnology said...

Θέλω να ζητήσω συγνώμη αν δεν το διευκρίνησα στην αρχή οτι δεν θέλω το κακό των εργαζομένων, θέλω όμως να τους "ταρακουνήσω" για ορισμένα πράγματα.

Ο κ. Φωτόπουλος πολύ καλά έκανε αρχικά και απέργησε όμως μετά όταν ανακοινώθηκε οτι θα πάρει η ΔΕΗ τα χρήματα σταμάτησε. Για το ΕΕΤΗΔΕ γενικά υπήρξαν αντιδράσεις και αυτό το παραδέχτηκα, για τις ΥΚΩ τώρα δεν υπήρξε τίποτα όμως. Και ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού σας φορέα με τόση δύναμη που έχει που επί ΝΔ έκλεινε το ρεύμα στους καταναλωτές και σε όλα τα κανάλια γινότανε πόλεμος ποιος έκλεινε το ρεύμα και οτι το έκοβαν οι διευθυντές οι τομεάρχες και τρέχα γύρευε, έτσι λοιπόν μπορούσε να πιέσει και με το ΕΕΤΗΔΕ ή τις ΥΚΩ, βέβαια θα μου πείς ναί αλλά θα έβγαινε ο κόσμος και θα κατηγορούσε τον Φωτόπουλο, πάντως εγώ άμα έσβηναν το ρεύμα τώρα με το ΕΕΤΗΔΕ δεν θα τον κατηγορούσα.

Να έχουν οι ιδιωτικές εταιρίες μεγαλύτερα τιμολόγια από την ΔΕΗ δεν το νομίζω, γιατί μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας διαφήμιζαν διάφορα, βέβαια δεν έβαλα καμία ιδιωτική εταιρία γιατί σέβομαι το γεγονός οτι όταν υπάρξει απλήρωτος λογαριασμός στην ΔΕΗ δεν το κόβουν αμέσως το ρεύμα. Να είναι τα τιμολόγια των ιδιωτικών ακριβότερα δεν το νομίζω γιατί απλά αυτοομάτως θα κλείσουν όλες οι ιδιωτικές εταιρίες.

Να πληρώνεις ακριβώς τα ίδια τέλη και στις ιδιωτικές δεν το νομίζω γιατί απλά δεν θα πήγαινε κανένας εκεί, πάντως θα το ψάξω αυτό που ανέφερες. Δεν εκροσωπώ τα συμφέροντα κανενός, απλά έχω εξοργιστει με αυτό το πράγμα που γίνεται διότι το κράτος θέλει να κάνει την ΔΕΗ φοροεισπρακτικό μηχανισμό υπό τον εκβιασμό αν δεν πληρώσεις δεν θα έχεις ρεύμα. Και ήλπιζα οτι τώρα που φούντωσε το θέμα με τις ΥΚΩ οτι θα υπήρχε κάποια κινητοποίηση από τους εργαζομένους. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης αυξάνονται τα ελλείματα της ΔΕΗ και έχω την άποψη οτι αν μεθαύριο γίνει η ΔΕΗ σαν τον ΟΣΕ μερίδιο ευθύνης έχουν και οι εργαζόμενοι, δεν θα πώ μερίδιο 50-50 ή το μεγαλύτερο, αλλά έχουν μερίδιο ευθύνης. Όπως και όλοι μας έχουμε μερίδιο για να μην κατηγορώ μόνο την ΔΕΗ, επειδή δεν αντιδράσαμε αρκετά στα φορολογικά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση του μνημονίου.

Δεν θέλω να χάσουν τις δουλιές τους οι εργαζόμενοι που έχουν οικογένειες, αλλά έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα προς κλείσιμο πάει η ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει ρευστό χρήμα από τους καταναλωτές και θα παίρνει ρευστό με το σταγονόμετρο.

Επίσης αν υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων της ΔΕΗ ή των σωματείων τους για τις ΥΚΩ ενημερωσέ με αν είναι εύκολο να τις αναρτήσω εδώ.