Wednesday 28 March 2012

"Έπιασε" Πειραιά το πλοίο κατά της πυρηνικής ενέργειας

Το μήνυμα για την απαγόρευση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το ιαπωνικό «Πλοίο της ειρήνης» το οποίο έφτασε χθες στον Πειραιά. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου από τη Γιοκοχάμα, όπου και θα επιστρέψει στις 3 Μαΐου αφού πιάσει λιμάνι σε 20 χώρες.
Σκοπός του ταξιδιού, σε μια περίοδο με νωπές τις μνήμες από το ατύχημα της Φουκουσίμα, είναι η ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας γενιάς για τις επιπτώσεις από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. «Εχει διαιωνισθεί ο μύθος ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν και ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Οσο υπάρχει πυρηνική ενέργεια μπορεί να γίνουν ατυχήματα. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα και να δημιουργηθεί μια κοινωνία χωρίς πυρηνική ενέργεια», τονίζουν οι επιβάτες του πλοίου.
Στο «Πλοίο της ειρήνης», το οποίο κάνει φέτος το πέμπτο του ταξίδι, επιβαίνουν 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10 «χιμπακούσα», επιζήσαντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που μεταφέρουν τις τρομακτικές εμπειρίες που βίωσαν από τις εκρήξεις των δύο ατομικών βομβών.
«Κάνουμε ομιλίες σε σχολεία και πανεπιστήμια. Οι νέοι άνθρωποι μας ακούν με προσοχή και πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας», τόνισαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο της Ινδιανάπολης στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το «Πλοίο της ειρήνης» πέρασε από τη νήσο Μουρουρόα στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου η Γαλλία έκανε πυρηνικές δοκιμές πριν από μερικά χρόνια.
«Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν πραγματικά και δεν έχουν αποζημιωθεί για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πυρηνικές δοκιμές», λένε οι επιβάτες του πλοίου. Ενας από τους τελευταίους σταθμούς, πριν από την επιστροφή στη Γιοκοχάμα, θα είναι το Τσέρνομπιλ, όπου οι Ιάπωνες «χιμπακούσα» θα συναντηθούν με τους Ουκρανούς που έπεσαν θύματα του πυρηνικού δυστυχήματος του 1986.

ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ» ΕΝΑΣ ΧΙΜΠΑΚΟΥΣΑ
«Είδα καμένους και ετοιμοθάνατους...»
Εχουν περάσει σχεδόν 67 χρόνια από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, αλλά ο 83χρονος Τακαάκι Κιταμούρα θυμάται τα πάντα σαν να συνέβησαν πριν από λίγες μέρες. Ηταν 16 χρόνων και εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας λίγα χιλιόμετρα έξω από τη μαρτυρική πόλη.
«Με είχαν επιστρατεύσει επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί άνδρες για να δουλέψουν στα εργοστάσια. Την ώρα της έκρηξης δούλευα και όταν με τύφλωσε η λάμψη νόμισα ότι έγινε έκρηξη στο εργοστάσιο. Κατάλαβα τι έγινε πραγματικά όταν γύρισα σπίτι και είδα τη μητέρα μου να βοηθά τους ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί», λέει στο «Εθνος».
Την επόμενη μέρα, οι Αρχές τού ανέθεσαν να πάει στο κέντρο του Ναγκασάκι για να βοηθήσει στη μεταφορά των τραυματιών και την αποκατάσταση των ζημιών. «Η πόλη καιγόταν, ένα τεράστιο εργοστάσιο της Μιτσουμπίσι που κατασκεύαζε αεροπλάνα είχε εξαφανιστεί. Είδα καμένους και ετοιμοθάνατους ανθρώπους να μεταφέρονται με τα φορεία, είδα ζώα να τρεκλίζουν και να πεθαίνουν στους δρόμους. Ηταν πολύ άσχημη κατάσταση».
Αν και σχετικά μακριά από το σημείο όπου έπεσε η βόμβα, ο κ. Κιταμούρα ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας.
«Στην αρχή μάτωναν τα ούλα μου. Τότε κανένας δεν ήξερε τις συνέπειες από την έκρηξη της ατομικής βόμβας και οι γιατροί μού έλεγαν απλώς να πλένω τα δόντια μου. Μετά μερικά χρόνια προσβλήθηκα από καρκίνο στη γλώσσα. Χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις και θεραπείες για να γίνω καλά. Η ειρωνεία είναι ότι η ραδιενέργεια η οποία κατέστρεψε την υγεία μου τελικά με έσωσε», καταλήγει.


(ΠΗΓΗ: Στέλιος Βογιατζάκης, Το Έθνος, 28/3/2012)

http://www.energypress.gr/news/Epiase-Peiraia-to-ploio-kata-ths-pyrhnikhs-energeias

No comments: