Tuesday 27 March 2012

Εισαγγελική έρευνα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Δικαστική έρευνα για την αναζήτηση των χαμένων εσόδων για το ελληνικό δημόσιο αλλά και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία απο το λαθρεμπόριο καυσίμων διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρ. Πεπόνης.

Η δικαστική έρευνα θα εκτείνεται σεβάθος 10ετίας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του συνδέσμου εταιρειών πετρελαιοειδών Γιάννη Ψυχογιού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε ετήσια βάση τα χαμένα έσοδα του δημοσίου είναι περίπου 300-500 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της έρευνας είναι να διακριβωθεί εάν υπάρχει ανοχή ή συνέργεια υπηρεσιακών παραγόντων ώστε τα κυκλώματα της λαθρεμπορίας να κινούνται με ευκολία.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να ερευνηθεί ποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν για την πάταξη της λαθρεμπορίας και εάν αυτά εφαρμόστηκαν, και εάν δεν εφαρμόστηκαν για ποιους λόγους και από ποιους επεδείχθη ολιγωρία. Η έρευνα θα επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως κάνουν λόγο για πλοκάμια λαθρεμπορίας σε όλη την Ελλάδα.

Βασικός μάρτυρας στην έρευνα, ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής Γ. Σούρλας, ο οποίος είχε προβεί σε καταγγελίες ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής τον Μάιο του 2011, ανοίγοντας τον φάκελο της λαθρεμπορίας στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων συντελείται εκτεταμένη νοθεία, με αποτέλεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις θείου να είναι υπερ-πολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών, αφού τα ποσά που καταχρώνται, υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ΄ τους μισθούς και τις συντάξεις» είχε υποστηρίξει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή. Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλο-δημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω -και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας. Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σούρλας.

http://www.energypress.gr/news/Eisaggelikh-ereyna-gia-to-lathremporio-kaysimwn

No comments: