Wednesday 28 March 2012

Και ισραηλινό "φλέρτ" στο γεωπολιτικό παιχνίδι για την απόκτηση της ΔΕΠΑ

Και οι ισραηλινοί φέρονται να "φλερτάρουν" με την ιδέα διεκδίκησης της ΔΕΠΑ εξετάζοντας το ενδεχόμενο να δηλώσουν παρών στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, η καταληκτική προθεσμία για την α’ φάση του οποίου λήγει μεθαύριο Παρασκευή 30 Απριλίου, μετά και την παράταση που δόθηκε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες, το θέμα έχει συζητηθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, οι υπουργοί Ενέργειας των οποίων Γιώργος Παπακωσταντίνου και Ούζι Λαντάου, πρόκειται σήμερα να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου του Economist που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από το Ταμείο αναφέρουν ότι 5 είναι οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει, προφορικό –τουλάχιστον- ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν τον όμιλο της ΔΕΠΑ, κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, αφού όπως συνήθως γίνεται σε παρόμοιους διαγωνισμούς, οι συμμετέχοντες εξαντλούν ακόμη και την τελευταία ημέρα. Επίσης, πριν ανακοινωθούν ποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον θα πρέπει να αξιολογηθούν από το Δ.Σ. του Ταμείου που θα συνεδριάσει στις 4 Απριλίου.

Κύκλοι πάντως της αγοράς που γνωρίζουν τις επαφές μεταξύ ισραηλινής και ελληνικής πλευράς, σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται φυσικά στο μέγεθος της μικρής ελληνικής αγοράς, αλλά στο γεγονός ότι η ΔΕΠΑ μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο σχέδιο μεταφοράς δια μέσω ενός αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα, μέρους (γύρω στα 8 δισ. κ.μ.) των ποσοτήτων αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στα κοιτάσματα Λεβιάθαν, Ταμίρ και οικόπεδο 12 της Κύπρου, προς την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε προ εβδομάδας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσία τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, όσο και εκπροσώπων της κυπριακής και της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το ισραηλινό δηλαδή ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ βασίζεται -όπως άλλωστε όλων όσων θελήσουν να τη διεκδικήσουν- με γεωπολιτικούς λόγους: Σχετίζεται, όπως έγραφαν προ ημερών οι "Financial Times" με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως τμήμα του λεγόμενου "Νοτίου Διαδρόμου" για τη μεταφορά προς την Ευρώπη είτε ρωσικού αερίου- όπως επιδιώκει η Γκάζπρομ, είτε άλλης προέλευσης καυσίμου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, η μοναδική εταιρεία που έχει επισήμως δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, μέσω της θυγατρικής της Προμηθέας Γκάς, είναι η Γκάζπρομ, η οποία αποκτώντας την ελληνική εταιρεία θα μπορεί να προωθήσει από καλύτερη θέση το δικό της σχέδιο, δηλαδή τον αγωγό South Stream. Από εκεί και πέρα, πολλά ονόματα υποψηφίων «μνηστήρων» ακούγονται τελευταίως, από την ιταλική ENI (συνεταίρο της Gazprom στον South Stream), την αζέρικη Socar (κύρια χώρα τροφοδοσίας του Νοτίου Διαδρόμου με μη ρωσικό αέριο), την αλγερινή Sonatrach (βασικό τροφοδότη της Ελλάδας σε LNG), μέχρι… τουρκικές και ασιατικές εταιρείες, πληροφορίες που φυσικά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Το θέμα της ΔΕΠΑ όπως γίνεται σαφές συνδέεται με τις ευρύτερες συζητήσεις για την ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε θέματα ενέργειας, με τους υπουργούς των δύο χωρών να υπογράφουν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας σε ένα συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας, όπου εκτός του νέου Κύπριου υπ. Ενέργειας θα παραστεί και ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.

Αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, καθώς και οι προοπτικές τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα ενός 3ου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

http://www.energypress.gr/news/Kai-israhlino-flert-sto-gewpolitiko-paihnidi-gia-thn-apokthsh-ths-DEPA

No comments: