Wednesday 28 March 2012

Μόρνινγκσταρ: Καλοί οι αγωγοί αλλά χωρίς ρώσικο αέριο

Τη στήριξη – υπό προϋποθέσεις – των ΗΠΑ στο Νότιο Διάδρομο εξέφρασε ο Ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Μόρνινγκσταρ τόνισε ότι προκειμένου οι ΗΠΑ να στηρίξουν τα επενδυτικά προγράμματα για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μσογείων θα πρέπει να διασφαλισθεί σε πρώτη φάση η μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις χώρες της Βαλκανικής, να αποτελέσει εμπορικά βιώσιμη λύση και να προσφέρει δυνατότητες επέκτασης της δυναμικότητας του.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αμερικανό πολιτικό, οι ΗΠΑ θα ευνοούσαν τη συνεργασία του ΤΑΡ με το σύστημα του Ελληνοιταλικού, ώστε μέσω του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού που εντάσσεται στο Ελληνικό σχέδιο, να τροφοδοτηθούν και οι χώρες βόρεια της Ελλάδας, που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ρωσικό αέριο.

Τέλος, όσον αφορά τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ, ο Μόρνινγκσταρ ανέφερε ότι από τις νέες ποσότητες και την αξιοποίησή τους θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, καλώντας παράλληλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν την είσοδο στα επιμέρους σχέδια ρωσικών συμφερόντων, καθώς έτσι αναιρούνται βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής πολιτικής για διαφοροποίηση των πηγών, την οποία ενισχύουν και οι ΗΠΑ.

http://www.energypress.gr/news/Morningkstar:-Breite-ta-me-toys-geitones-sas

No comments: