Friday 30 March 2012

ΥΠΕΞ: "Αλλάζει τα δεδομένα η ανακάλυψη φυσικού αερίου"

Απόφαση να υποβαθμίσει την συμμετοχή στην διάσκεψη των "Φίλων της Συρίας", η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία την 1η Απριλίου, σε υπηρεσιακό επίπεδο, έλαβε η Ελλάδα καθώς όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με βάση τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία δεν έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την "απροθυμία" όπως αναφέρθηκε της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνυπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης για την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ και αν αυτό δημιουργεί κάποιο εμπόδιο στην Αθήνα στην ενεργειακή συνεργασία της με το Τελ Αβίβ ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι "δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ή κάποια αρνητική εξέλιξη στο θέμα της συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες χώρες της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων και με την Κυπριακή Δημοκρατία και με το Ισραήλ για θέματα ενεργειακής συνεργασίας".

Η ενέργεια, όπως σημείωσε, αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο «"πορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά οφέλη για όλες τις χώρες. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα και είναι κάτι το οποίο και η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει, δεδομένου ότι αποτελεί μια φυσική γέφυρα για τη μεταφορά αυτών των φυσικών πόρων προς την ευρωπαϊκή αγορά" και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με επιθυμία της Ελλάδας την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Ειδικού Συμβούλου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μόρνιγκσταρ στο Συνέδριο του Economist, την Τετάρτη, όπου μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών της περιοχής στην Μεσογείου, καθώς και την αναφορά ως προς την Κύπρο που είπε ότι θα πρέπει τα όποια οφέλη ή κέρδη από την ενέργεια να μοιραστούν αναλογικά και στις δύο Κοινότητες, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι "πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, όχι μόνο λόγω των οικονομικών ευκαιριών που αυτή δημιουργεί, αλλά ακριβώς και λόγω του ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και προφανώς η συνεργασία αυτή είναι χρήσιμη και δημιουργεί σημαντικά οφέλη για όλους".

Αναφερόμενος στο ζήτημα του οφέλους από την ενέργεια και πώς αυτό πρέπει να μοιραστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι "το Διεθνές Δίκαιο είναι πολύ σαφές ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και νομίζω ότι ξεκάθαρα και η κυβέρνηση της Κύπρου έχει πει ότι αυτή η αξιοποίηση θα είναι προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού".

Τέλος, όσον αφορά την παρουσία τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο την παραμονή της 25ης Μαρτίου, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το ελληνικό ΥΠΕΞ, δεν συμμορφώθηκε με τους όρους αβλαβούς διελεύσεως, και γι' αυτό το λόγο δόθηκαν οδηγίες, σε συνέχεια ενημέρωσης και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προς την ελληνική πρεσβεία, ώστε να προχωρήσει σε παραστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το γεγονός ότι αυτό συνέβη την παραμονή της εθνικής εορτής "δημιουργεί έντονο προβληματισμό" και πρόσθεσε ότι η Αθήνα περιμένει από την τουρκική πλευρά "να ακολουθεί μία συμπεριφορά η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων - κάτι που δηλώνει και η ηγεσία της ότι επιθυμεί να κάνει - όπως επιθυμούμε και εμείς, και πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην κυριαρχία της κάθε χώρας".

H Ελλάδα έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Λιβύη για την ΑΟΖ, εδώ και χρόνια.

Οι συνομιλίες αυτές ανεστάλησαν λόγω των πρόσφατων εξελίξεων.

Η Αθήνα έχει σταθερή θέληση να επαναληφθούν αυτές οι συνομιλίες και σε αυτές συζητούνται όλα τα θέματα.

Την δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργέιου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο κόλπος της Σύρτης έχει εξαιρεθεί από τις ελληνολιβυκές διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ.

Η πολιτική της Ελλάδας είναι υπέρ της οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο για λόγους σχετικούς με την εκμετάλλευση των θαλασσίων πόρων, αλλά γιατί η οριοθέτηση συμβάλλει στην σταθερότητα επανέλαβε ο κ. Δελαβέκουρας.

http://www.energypress.gr/news/YPEX:-Allazei-ta-dedomena-h-anakalypsh-fysikoy-aerioy

No comments: