Thursday 29 March 2012

«Αστικές φάρμες φυκιών» παράγουν ενέργεια από υγρά απόβλητα


Καθώς οι επιστήμονες επιδίδονται όλο και περισσότερο στο «κυνήγι» νέων ενεργειακών πηγών, η παραγωγή ενέργειας από φύκια φαίνεται να κερδίζει το ενδιαφέρον, δεδομένου ότι παρουσιάζει πολυάριθμα οφέλη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επιστήμονες μπορούν να διαχειριστούν με μεγάλη ευκολία τους μικροοργανισμούς αυτούς, που μάλιστα δείχνουν και μεγάλη ανθεκτικότητα ακόμα και σε περιβάλλον που θα χαρακτηριζόταν εχθρικό για άλλες μορφές ζωής.
Σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη μαζική παραγωγή ενέργειας από φύκια, η νεοσύστατη εταιρεία OriginOil λανσάρει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες των μικροοργανισμών αυτών, που για πολύ κόσμο ακόμα παραμένουν άγνωστες.
Πρόκειται για μια «αστική φάρμα φυκιών», που αξιοποιεί υγρά απόβλητα για την ανάπτυξη φυκιών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.
Τα λύματα θα προέρχονται από σπίτια και διαμερίσματα κοντά στις «αστικές φάρμες φυκιών». Τα φύκια θα καθαρίζουν το νερό καθώς μεγαλώνουν, καθιστώντας το πόσιμο μετά από μια απλή διαδικασία επεξεργασίας.
Παράλληλα τα φύκια θα παράγουν θερμότητα καταναλώνοντας τα απόβλητα στο βρώμικο νερό. Η θερμότητα αυτή θα παρέχεται στα διαμερίσματα, υποκαθιστώντας τη θερμότητα που παράγεται με συμβατικές μεθόδους.

Άλλο ένα πλεονέκτημα της χρήσης των φυκιών με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ότι απορροφώνται τα υπολείμματα που δεν μπορούν να καθαριστούν από το νερό με τις συμβατικές μεθόδους επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Εκτός αυτού, τα φύκια απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και φαρμακευτικών χημικών, που θεωρείται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρυνθούν με άλλους τρόπους.





http://www.econews.gr/2012/03/29/energeia-fukia/

No comments: