Friday 30 March 2012

Δεκαεπτά οι «μνηστήρες» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Με… 17 συμμετοχές από 12 χώρες, εκ των οποίων οι 7 εκτός ευρωζώνης, έκλεισε η α ‘ φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για την εξαγορά του ομίλου της ΔΕΠΑ. Το ταμείο δεν ανακοίνωσε προς το παρόν ονόματα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για εταιρείες από Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Ιαπωνία, Αυστραλία, κλπ.

Εκ των 17 εταιρειών ή κοινοπραξιών, η πλειονότητα, δηλαδή οι 14 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον όμιλο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, 2 μόνο για τη ΔΕΠΑ και 1 για το ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι δεν αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση με τα ονόματα, πριν την οριστική αξιολόγησή τους από το Ταμείο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο, «το Δ.Σ. σε προσεχή συνεδρίασή του, θα αξιολογήσει την εκπλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων και θα ανακοινώσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα κληθούν να υποβάλλουν ενδεικτικές προσφορές». Όσοι από τους ενδιαφερόμενους προεπιλεγούν, θα υπογράψουν το σχετικό σύμφωνο εμπιστευτικότητας ώστε να λάβουν το ενημερωτικό δελτίο καθώς και τα έγγραφα για την υποβολή ενδεικτικών προσφορών.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ολοκληρώση της φάσης της προ-επιλογής υποψηφίων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ μπαίνει σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης μία ακόμη σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που αφορά στην αγορά Ενέργειας αλλά και στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων για στην ανάπτυξη και τη αύξηση της απασχόλησης. Η μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαγωνιστική διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάταξη της οικονομίας της αναγνωρίζεται. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά, γι’ αυτό και βλέπουμε το ενδιαφέρον τόσο των κυβερνήσεων όσο και των ιδιωτών για την χώρα μας να επανέρχεται».

Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:

Κλείνει σήμερα το απόγευμα (19.00 ώρα Ελλάδος) η «πόρτα» της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, και με βάση τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, οι «σίγουροι» ότι θα την περάσουν είναι το σχήμα Μυτιληναίου-Motor Oil με την κοινών συμφερόντων εταιρεία τους M+M, καθώς επίσης η ρωσική Gazprom μέσω της θυγατρική της Προμηθέας Γκας.

Κύκλοι πάντως του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αλλά και της αγοράς εκτιμούν ότι «παρών» σε αυτή την α’ φάση θα δηλώσουν αρκετοί περισσότεροι, καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν δεσμεύει όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον, να καταθέσει εγγυητική επιστολή. Δηλαδή, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ αρκεί να έχουν μόνο μια συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια. Με άλλα λόγια, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον δεν έχουν να χάσουν τίποτε απολύτως, το αντίθετο μάλιστα έχουν πολλά να κερδίσουν, αφού θα αποκτήσουν χωρίς το παραμικρό κόστος, πρόσβαση σε οικονομικά και άλλα στοιχεία του ομίλου ΔΕΠΑ.

Τώρα, όσον αφορά στα ονόματα, πολλά έχουν ακουστεί. Από εταιρείες του Ισραήλ ή της Κίνας που βλέπουν στη ΔΕΠΑ το ρόλο που μπορεί να παίξει στη γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου ως διαμεταφορέας φυσικού αερίου μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στη περιοχή μας, μέχρι εταιρείες που επιδιώκουν να την ελέγξουν με την ιδιότητα του μεγάλου καταναλωτή. Τέτοια είναι ακριβώς και η περίπτωση του σχήματος Μυτιληναίου-Motor Oil –M+M, που όπως δήλωσε ο επικεφαλής του πρώτου, Ευ. Μυτιληναίος, δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Το μοντέλο του να ελέγχουν τις εταιρείες παροχής αερίου οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τους, είναι και το σύνηθες παγκοσμίως, είχε δηλώσει προχθές ο κ. Μυτιληναίος.

"Κάποιοι έχουν ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον τους"

«Δεν θέλω να κάνω εκτίμηση για αριθμό, ούτε να ααφέρω ονόματα, πάντως κάποιοι έχουν ήδη καταθέσει επίσημα το ενδιαφέρον τους», λένε γνώστες της διαγωνιστικής διαδικασίας. Άλλες πάλι πηγές εδώ και ημέρες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από 5 συνολικά εταιρείες ή κοινοπραξίες, διότι μπορεί οι επιχειρήσεις να είναι περισσότερες αλλά να κατέβουν σε σχήματα, π.χ. ένας παραγωγός αερίου να υποβάλει προσφορά μαζί με ένα πελάτη του. Σε κάθε πάντως περίπτωση όλ’ αυτά μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσο θα μετουσιωθούν σε ενδιαφέρον.

Πέραν των παραπάνω, προ ημερών σε δημοσίευμά τους οι Financial Times έκαναν λόγο για ενδιαφέρον από την ιταλική ENI (συνεταίρο της Gazprom στον South Stream), την αζέρικη Socar (κύρια χώρα τροφοδοσίας του Νοτίου Διαδρόμου με μη ρωσικό αέριο), την αλγερινή Sonatrah (βασικό τροφοδότη της Ελλάδας σε LNG), μέχρι… τουρκικές και ασιατικές εταιρείες, πληροφορίες που φυσικά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Εξ άλλου σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal, στις αρχές Μαρτίου, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν επίσης η Ισπανική Gaz Natural (συζητούσε την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ πριν 10 χρόνια), η γαλλική Gaz de France Suez, και η αυστριακή OMV.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.». Η Κυβέρνηση, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της 15ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να προβεί στην πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ, με εξαίρεση ποσοστό συμμετοχής 34% στον ΔΕΣΦΑ το οποίο θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο.

Η ΔΕΑΑ εξουσιοδότησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής στον Όμιλο ΔΕΠΑ.

Η Διεθνής Διαγωνιστική Διαδικασία, ξεκίνησε με την Πρόσκληση για την Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος η οποία ολοκληρώθηκε ένα μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωσή της.

Ο Όμιλος ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται μέσω της μητρικής εταιρίας ΔΕΠΑ Α.Ε. στη χονδρική πώληση, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγάλους πελάτες. Μέσω του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης καθώς και των εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Μέσω της συμμετοχής, με ποσοστό 51%, στις εταιρίες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου (ΕΠΑ), ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει παρουσία στον τομέα της διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Όμιλος ΔΕΠΑ συμμετέχει εν δυνάμει σε σημαντικά διεθνή έργα διασύνδεσης, όπως ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας (IGI), ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός SouthStream.

http://www.energypress.gr/news/Hgkiken-h-wra-gia-toys-mnhsthres-ths-DEPA

No comments: