Wednesday 28 March 2012

Συλικιώτης: Ποιες είναι οι εναλλακτικές για το κυπριακό αέριο

Δεν υπάρχει ακόμη πρόταση για τερματικό αποϋγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας, Νεοκλής Συλικιώτης, στο συνέδριο του Economist για την ενέργεια που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα.

Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο σκέψεις, σημείωσε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι υπάρχει δομημένος και σημαντικός διάλογος με την Noble, που περιλαμβάνει και συζήτηση για τον αγωγό μεταφοράς από το τεμάχιο 12.

Ο Κύπριος Υπουργός γνωστοποίησε ότι υπάρχει πρόταση για τον αγωγό μεταφοράς, όχι μόνο από την Delek αλλά και από άλλους πιθανούς επενδυτές, από την Κίνα και αλλού. Το κράτος θα είναι σημαντικό μέλος αυτών των υποδομών και επιθυμία είναι να είναι πολυμερής αυτή η συνεργασία, όχι μόνο με ξένες εταιρείες, αλλά και με ξένα κράτη.

Σε κάθε περίπτωση είπε ο κ. Σιλικιώτης, η Κύπρος θα επιδιώξει την πολυμερή συνεργασία για την προώθηση των επενδυτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή Κρατών και ανεξάρτητων εταιρειών. Ακόμη αναφορικά με το νέο γύρο παραχωρήσεων για τα άλλα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ, καταληκτική ημερομηνία είναι η 11 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατ΄αρχήν ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από 78 εταιρείες.

http://www.energypress.gr/news/Sylikiwths:-Den-yparhei-protash-gia-termatiko-apoygropoihshs

No comments: