Sunday 16 September 2012

Σχετικά με την θέρμανση ιόντων και την επαγωγική θέρμανση, που διαφημίζονται τα τελευταία 2-3 χρόνια από το διαδίκτυο



Πρόσφατα είχα αναρτήσει ένα δικό μου κείμενο σχετικά με την θέρμανση ιόντων και την επαγωγική θέρμανση. Στο κείμενο αυτό είχα συμπεριλάβει διάφορα συμπεράσματα μετά από μια συζήτηση μέσω email που είχα κάνει με ένα σχετικό άτομο του χώρο που έχει εταιρία και φέρνει αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα.
Στα συμπεράσματα αυτά, είχα ανακαλέσει κάποια παλαιότερα συμπεράσματα που είχα δημοσιεύσει στο blog σχετικά με την θέρμανση ιόντων, είχα αναφέρει ότι θα έμπαινα στην διαδικασία να το ψάξω βαθύτερα το θέμα και αν προκύψει κάτι αντίθετο με τα παλαιότερα συμπεράσματα που είχα βγάλει θα ανακαλούσα αυτά που είπα και θα έκανα και μια αναφορά στα καινούργια στοιχεία που υποτίθεται ότι προέκυπταν.

Μετά από συζητήσεις που έκανα με μηχανικούς, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

1. Για κάθε μορφής θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια εκτός της αντλίας θερμότητας, έχουμε κατανάλωση 1W ηλεκτρικής ενέργειας προς αποδιδόμενη θερμική ενέργεια επίσης 1W. Από αυτό το δεδομένο προκύπτει ότι θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα ειδικά για την επαγωγική θέρμανση αλλά και την θέρμανση ιόντων είναι εντελώς ασύμφορη συγκριτικά με το πετρέλαιο.
2. Η θέρμανση ιόντων και η επαγωγική θέρμανση είναι παλαιές τεχνολογίες θέρμανσης και επίσης έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο και αρχές λειτουργίας, οπότε ο λανθασμένος ισχυρισμός που είχα  κάνει στο προηγούμενο μήνυμα ότι η επαγωγική θέρμανση είναι και θέρμανση ιόντων είναι άκυρος.

Να τονίσω ότι το άτομο που μιλούσα, μου ανέφερε πως, για σπίτι 180τ.μ και 24ωρη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, είχε κόστος 70ευρώ/μήνα και μηνιαία κατανάλωση ρεύματος 1000kWh.

Επιχειρώντας να επαληθεύσω τα παραπάνω καταλήγω στο εξής:

Αν ληφθεί υπόψη ότι το σύστημα λειτουργεί 24ώρες κάθε μέρα, τότε η μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας είναι

1000 kWh / 30 μέρες = 33.3 kWh/ημέρα

Και η θερμική ισχύς του συστήματος

33.3 kWh/ημέρα / 24 h/ημέρα = 1.39 kW

Αν θεωρήσουμε ότι ο βαθμός απόδοσης του συστήματος θέρμανσης είναι 90% τότε το θερμικό φορτίο του σπιτιού έιναι

1.39 kW / 0.9 = 1.54 kW

Το θερμικό φορτίο ανά επιφάνεια του σπιτιού είναι

1540 W / 180τ.μ = 8.6 W/τ.μ

Η τιμή αυτή είναι εντελώς αδύνατον να υπάρχει δεδομένου ότι ένα σπίτι πολύ καλά μονωμένο έχει θερμικό φορτίο 80-90 W/τ.μ ενώ συνήθως ένα μέσο σπίτι έχει 100-120 W/τ.μ. Είναι λοιπόν προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. 

Την προηγούμενη ανάρτηση που είχα κάνει για αυτό το θέμα την διέγραψα. 

Επίσης όποιος έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο καλό θα είναι να τα παρουσιάσει και από επίσημο φορεά. Δυστηχώς ο κόσμος σήμερα είναι αρκετά καχύποπτος και δεν πείθεται εύκολα από απλά νούμερα και τιμές που λέει ο ένας και ο άλλος.

Ξέχασα να αναφέρω οτι όλα αυτά τα συστήματα θέρμανσης πέραν του κόστους θέρμανσης έχουν και το κόστος αγοράς / εγκατάστασης, ακόμα και αν δούμε οτι το ρεύμα είναι οικονομικότερο του πετρελαίου σε επόμενο παράδειγμα που θα κάνω, με την αγορά τέτοιων συστημάτων δεν θα υπάρξει απόσβεση γιατί η διαφορά στην οικονομία θέρμανσης είναι πολύ μικρή.

No comments: