Wednesday 26 September 2012

Φωτοβολταϊκά: δασμούς έως 120% στα κινεζικά προϊόντα ζητά η EU ProSun

Δασμούς έως και 120% στους Κινέζους εξαγωγείς φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ευρώπη προβλέπει η (ξεχωριστή) αγωγή που κατέθεσε η πρωτοβουλία εταιρειών EU ProSun, της οποία ηγείται η γερμανική Solar World.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euractiv, η EU ProSun ζητάει δασμούς 120% σε κινεζικά φωτοβολταϊκά στοιχεία και γκοφρέτες πυριτίου και 80% σε φωτοβολταϊκά κύτταρα, προκειμένου οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές να λειτουργήσουν σε κερδοφόρα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα, η Κομισιόν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του συνασπισμού των ευρωπαϊκών εταιρειών και ξεκίνησε έρευνα για πρακτικές ντάμπινγκ (επιδότησης εξαγωγών) της κινεζικής κυβέρνησης προς όφελος των εγχώριων εταιρειών.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται κινεζικοί κολοσσοί όπως οι Trina Solar, Yingli Green Energy, Suntech Power Holdings Co Ltd και Canadian Solar Inc.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες καταγγέλλουν ότι η διαφορά στις εγχώριες τιμές πωλήσεων (στην Κίνα) και τις τιμές εξαγωγών ανέρχεται σε 60-70% για φωτοβολταϊκά στοιχεία, 70-80% για φωτοβολταϊκές κυψέλες και 80-90% για τις γκοφρέτες πυριτίου.

Η αγωγή για πρακτικές ντάμπινγκ που κατέθεσε η EU ProSun υποστηρίζει πως οι κινεζικές τράπεζες παρέχουν πιστωτικές γραμμές που διευκολύνουν την διείσδυση των εταιρειών της χώρας σε διεθνείς αγορές με αθέμιτα μέσα.
H SolarWorld έχει ηγηθεί αντίστοιχων ενεργειών και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το υπουργείο Ενέργειας απεφάνθη ότι το Πεκίνο παρείχε 25 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις (ντάμπινγκ) προς όφελος των εταιρειών καθαρής ενέργειας.
Οι πληροφορίες για την αγωγή της EU ProSun έρχονται μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση έρευνας του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Joint Research Centre – JRC) που αναφέρει ότι η Ευρώπη συγκέντρωσε τα δύο τρίτα της νέας εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά το 2011

http://www.econews.gr/2012/09/26/fotovoltaika-dumping-dasmoi-kina/

No comments: