Thursday 27 September 2012

Η Siemens Ελλάδος υπέγραψε την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στην ΠΓΔΜ

Η Siemens Ελλάδος επεκτείνει τις στρατηγικές συνεργασίες της στον κλάδο της ενέργειας, προσθέτοντας την ELEM, την κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία υπέγραψε, από κοινού με τη Siemens Wind Power Δανίας, σύμβαση για παραγγελία αξίας €41,1 εκατομμυρίων, η οποία αφορά την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία 16 ανεμογεννητριών SWT-2.3-93. Οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν στο πρώτο αιολικό πάρκο της γειτονικής χώρας, στην πόλη Bogdanci, 10 μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του πάρκου θα ανέρχεται στα 36,8 MW.

Το έργο κατοχυρώθηκε στη Siemens έπειτα από μία μακρά διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες διαφάνειας για προμήθειες του Δημοσίου. Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Siemens Ελλάδος καθώς την αναδεικνύει σε βασικό παίκτη στην προσπάθεια ανάπτυξης των υποδομών της ΠΓΔΜ. Αξιοποιώντας την τεχνολογική υπεροχή του Τομέα Ενέργειας, η εταιρεία θα εφαρμόσει στο αιολικό πάρκο του Bogdanci μια ολοκληρωμένη λύση, η οποία θέτει τα πρότυπα για την ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στη γειτονική χώρα, καθώς και για το σχεδιασμό αναπτυξιακών επενδύσεων προστιθέμενης αξίας σε αναπτυσσόμενες αγορές γενικότερα.

Η συμφωνία με την ELEM περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού μέσης τάσης και των βάσεων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, καθώς και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης για δέκα χρόνια με ξεχωριστή σύμβαση. Η προετοιμασία για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του αιολικού πάρκου ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Αυγούστου. Η τοποθέτηση των 16 ανεμογεννητριών είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την άνοιξη του 2013, ενώ οι εργασίες για την έναρξη της λειτουργίας τους και την παράδοση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, εντός 13 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Η έναρξη της παραγωγής ενέργειας από το αιολικό πάρκο του Bogdanci τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την ανάληψη ενός τόσο σημαντικού έργου. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για την εταιρεία μας, η οποία έρχεται εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας στην αγορά. Η ανάπτυξη του αιολικού πάρκου στο Bogdanci αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη του κλάδου της αιολικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ. Αξιοποιώντας την κορυφαία τεχνολογία και τεχνογνωσία της Siemens, αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε η ELEM. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής, θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Νίκος Κολυβοδιάκος, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας της Siemens A.E.

Η ανεμογεννήτρια SWT-2.3-93 της Siemens, ισχύος 2,3 MW, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, ενδείκνυται για περιοχές με μέτρια ταχύτητα ανέμων και έντονο στροβιλισμό. Είναι η πλέον αποδεδειγμένη λύση του χαρτοφυλακίου της Siemens με εγκατεστημένη βάση άνω των 6 GW και αναφορές τόσο σε onshore όσο και σε offshore αιολικά πάρκα, προσφέροντας αξιοπιστία και εξαιρετική στιβαρότητα. Διαθέτει πτερύγια με διάμετρο 93 μέτρα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με την αποκλειστική μέθοδο της Siemens IntegralBlade®, για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού σε δεδομένες ανεμολογικές συνθήκες, και μετατροπέα συχνότητας πλήρους κλίµακας για την πλέον απρόσκοπτη συνεργασία με το ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλα, διαθέτει το σύστημα λογισμικού WebWPS SCADA, το οποίο προσφέρει δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου και συνεχούς ενημέρωσης μέσω ενός απλού web browser. Το λογισμικό βοηθά στην αποδοτική λειτουργία της ανεμογεννήτριας, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα για τα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη, τη διασύνδεση με το δίκτυο, αλλά και τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Τέλος, σημειώνεται ότι πέρα από την προμήθεια και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, το έργο περιλαμβάνει και το σκέλος της ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών για το αιολικό πάρκο στο Bogdanci, το οποίο ανατέθηκε από την ELEM, κατόπιν αντίστοιχου διαγωνισμού, στην κοινοπραξία της Siemens Α.Ε. και της Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε. τον Ιανουάριο του 2012, και ήδη βρίσκεται στη φάση της εκτέλεσης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62174

No comments: