Wednesday, 26 September 2012

Αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών με γνώμονα το τοπικό όφελος ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας-Ιθάκης από το ΥΠΕΚΑ

Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτο απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, στην οποία μιλά για την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης και ενίσχυσης της οικονομίας των νησιών αυτών με τη χρήση πράσινων τεχνολογιών, όπως τα φωτοβολταϊκά και οι μικρές ανεμογεννήτριες. Είχε προηγηθεί ημερίδα στο Αργοστόλι για την κατανομή ισχύος των φωτοβολταϊκών, στην οποία εξετάστηκαν τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ημερίδας, τονίζεται ότι για τις νησιωτικές περιφέρειες που διαθέτουν πλούσιο και αξιοποιήσιμο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων για την εκμετάλλευσή τους, παρέχει τη δυνατότητα πυροδότησης μιας σειράς διαδικασιών, που, αναμφισβήτητα, δύναται να συμβάλλουν στην ενίσχυση και ανεξαρτησία της τοπικής οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα κανόνες, όπως για παράδειγμα να διασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ της γενικότερης βιώσιμης ανάπτυξης και της ενδογενούς ανάπτυξης, η οποία αφορά την τοπική κλίμακα. Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται ότι η αξιοποίηση του τοπικού ηλιακού δυναμικού μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να συνδεθεί στενότερα με τους υφιστάμενους τοπικούς παραγωγικούς κλάδους και τις επιχειρήσεις που τους απαρτίζουν.

Συγκεκριμένα στην Κεφαλληνία, δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για μεταφορά ενέργειας αυτή τη στιγμή, καθώς αυτή φτάνει τα 120 MW για την περίπτωση της Κεφαλονιάς. Στη νήσο μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί αιολικά πάρκα ισχύος 94 MW και πέρυσι η ΔΕΗ δέσμευσε 20 MW για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών (τα οποία αντιστοιχούν σε 150 αιτήσεις, από τις οποίες οι 90 ανήκουν στον ίδιο όμιλο), άρα οι πιθανότητες για νέες επενδύσεις έχουν εξαντληθεί ουσιαστικά.

Στην ημερίδα και στην σχετική επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ τονίστηκε ότι οι συνθήκες αυτές δεν δημιουργούν κανένα σχεδόν όφελος για την τοπική κοινωνία, καθώς είναι γνωστό πως τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν μόνιμες θέσεις εργασίας στις περιοχές όπου εγκαθίστανται. Δεδομένης λοιπόν και της οικονομικής κρίσης, προτάθηκαν στον υπουργό ΠΕΚΑ τα εξής:

1. Κλαδική κατανομή μέρους της διαθέσιμης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Μέρος της διαθέσιμης ισχύς να αποδοθεί αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δευτερογενή τομέα του νησιού, με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που χωροθετούνται εντός οργανωμένων υποδοχέων βιοτεχνικών επιχειρήσεων (ΒΙΠΕ). Από μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση της απασχόλησης.
Επίσης, τονίζεται ο ρόλος του τουρισμού ως βασικός πυλώνας του παραγόμενου Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος (ΑΠΠ) στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.
Θεωρείται λοιπόν ότι ένα δεύτερο πακέτο από τη διαθέσιμη ισχύς θα ήταν σκόπιμο να αποδοθεί αποκλειστικά στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα του νησιού.
Επίσης, σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα τις παραγωγικές δραστηριότητες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι συνολικές μεταβολές, τόσο στη Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες και συχνά αντιφατικές την τελευταία εικοσαετία. Είναι γνωστό ότι στα νησιά, ο διαθέσιμος καλλιεργήσιμος χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και συνεπώς ζωτικής σημασίας για την ποικιλότητα και σταθερότητα του οικονομικού τοπικού οικονομικού συστήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και το γεγονός ότι και ο αγροτικός τομέας είναι ανάγκη να αποκομίσει οφέλη από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, ίσως να ήταν σκόπιμο, ένα τρίτο πακέτο από τη διαθέσιμη ισχύς να αποδοθεί αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα του νησιού, για την παραγωγή ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες μέχρι 20KW. Για τις ανεμογεννήτριες αυτές, οι απαιτήσεις χώρου είναι ιδιαίτερες περιορισμένες (150μ2 περίπου ανά 20KW) σε αντίθεση με τους Φ/Σ επί του εδάφους όπου απαιτούν εκτεταμένες περιοχές και η οπτική - ακουστική όχληση σχεδόν μηδενική. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη από την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, θα υπάρχουν και οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς.

2. Κατανομή μέρους της διαθέσιμης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα της εκπαίδευσης του νησιού για κάλυψη τμήματος των ενεργειακών του αναγκών μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των εκπαιδευτικών μονάδων.


3. Σχεδιασμός και εκτέλεση προγράμματος πληροφόρησης του γενικού κοινού για τα οφέλη και κόστη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων με χρήση κατοικία.


4. Αναβάθμιση και επέκταση της υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει το νησί της Κεφαλονιάς με το νησί της Λευκάδας και την Ηπειρωτική Χώρα.


5. Περιβάλλον, Χωροθέτηση και Φ/Σ
Προκύπτει η ανάγκη υιοθέτησης σαφών κανόνων χωροθέτησης των Φ/Σ κυρίως στο κρίσιμο στρατηγικό επίπεδο του χωροταξικού σχεδιασμού καθώς στο επίπεδο των σημειακών χωροθετήσεων μέσω της εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ζητήματα συσωρευτικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση Φ/Σ στο χώρο. Τα κριτήρια οριοθέτησης των ανωτέρω περιοχών θα πρέπει να είναι σαφή και να στοχεύουν στην ομαλή και αρμονική ένταξη των Φ/Σ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και επομένως και στην διερεύνηση της συμβατότητας με άλλες χρήσεις και την αποφυγή οχλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν χρήσιμος ο καθορισμός μέγιστων επιτρεπόμενων πυκνοτήτων εγκατάστασης Φ/Σ.
 
6. Τελικές παρατηρήσεις
Τέλος ο κ. Κουρής υπογραμμίζει ότι «οι ανωτέρω προτάσεις θεωρούμε ότι συμβαδίζουν σε μεγάλο βαθμό με το πνεύμα και τη λογική του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (Οδικός Χάρτης για το 2050) που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του τρέχοντος έτους, και στον οποίο επισημαίνεται η αναγκαιότητα για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στους εγχώριους παραγωγούς προς όφελος της εγχώριας επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Επειδή η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στις συνολικές προσπάθειες εθνικής ανάπτυξης, αναμένουμε την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων και υιοθέτηση των κατάλληλων οικονομικών και νομοθετικών εργαλείων».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62098

No comments: