Tuesday 11 September 2012

Φωτοβολταϊκά: Αναταράξεις στις μεγάλες αγορές ηλιακής ενέργειας

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας καταγράφει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης -κυρίως χάρη στους αναδυόμενους γίγαντες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC)-  οι ηγέτιδες χώρες του κλάδου καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις.
Αναλυτικότερα:
Κίνα αντιμετωπίζει κατηγορίες για υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού (ντάμπινγκ στις εξαγωγές) τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Θεωρείται πολύ πιθανή η επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ενώ η αντίστοιχη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ληφθεί εντός του προσεχούς δεκαοκτάμηνου.
Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση μείωσε για δεύτερη φορά εντός του έτους τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά, μέτρο που ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την θέσπιση πολύ φιλόδοξων στόχων εγκατεστημένης ισχύος σε 21 GW το 2015 και 50 GW το 2050 (από 15 GW και 20 GW αντίστοιχα).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ρεπουμπλικάνοι που έλέγχουν τη Γερουσία επιχειρούν να μπλοκάρουν την παροχή κρατικών εγγυήσεων του υπουργείου Ενέργειας επί δανείων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά.
Πρόσφατα, μια ακόμα αμερικανική εταιρεία που είχε λάβει εγγυήσεις 322 εκατ. Ευρώ -μετά τη Solyndra- ανακοίνωσε πτώχευση.
Από την άλλη πλευρά επισπεύδονται οι διαδικασίες ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων σε 17 περιοχές έξι Πολιτειών, ενώ στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο Aqua Caliente στην Αριζόνα εγκαταστάθηκαν 100 Μεγαβάτ από τα 291 Μεγαβάτ, που θα το καταστήσουν το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Στη Γερμανία, οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές ήταν μικρότερες του αναμενομένου στη νεοπροβλεφθείσα κατηγορία έργων ισχύος από 10 kW ως 40 kW, τα οποία θα απολαμβάνουν ταρίφα 0,185 Ευρώ/kWh.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι εγκαταστάθηκαν 2,3 Γιγαβάτ το α’ εξάμηνο του 2012 έναντι 812 Μεγαβάτ κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η Ιαπωνία έχει θεσπίσει γενναία κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών στις ΑΠΕ στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από την πυρηνική ενέργεια μετά τη Φουκουσίμα με εγγυημένες τιμές τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μείωσε τους στόχους της εγκατεστημένης ισχύος στο μισό, με 11,9 Γιγαβάτ ως το 2020 έναντι 22 Γιγαβάτ.
Επίσης, η εγγυημένη τιμή των 0,20 Ευρώ ανά Κιλοβατώρα για τα φωτοβολταϊκά έργα μικρής κλίμακας θα ισχύσει για 20 χρόνια αντί για 25.
Τέλος, η Ιταλία επιβεβαίωσε τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 39% έως 43%.

http://www.econews.gr/2012/09/11/fotovoltaika-2012-megales-agores/

No comments: