Monday 17 September 2012

«Ξύλινες» ανεμογεννήτριες αυξάνουν την απόδοση, συρρικνώνουν το κόστος

Επανάσταση στην αιολική ενέργεια φέρνει η γερμανική εταιρεία «TimberTower», προωθώντας σύντομα στην αγορά ξύλινους πύργους ανεμογεννητριών, που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εγκατάστασης και εξοικονόμησης χρημάτων. Οι ξύλινοι πύργοι που σχεδιάζουν οι μηχανικοί της εταιρείας θα φθάνουν σε ύψος τουλάχιστον τα 100 μέτρα και θα στηρίζουν συμβατικές ανεμογεννήτριες ισχύος 1,5 MW. Η TimberTower σχεδιάζει να πουλήσει τους ιστούς της σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που ειδικεύονται στην ανέγερση αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής νεοσύστατης εταιρείας, κ. Holger Giebel, οι ξύλινοι πύργοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τους ατσάλινους.
«Το ανώτατο ύψος των ατσάλινων ιστών για χερσαίες ανεμογεννήτριες είναι τα 110 μέτρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βάση ενός ιστού 110 μέτρων πρέπει να έχει διάμετρο 4,2 μέτρα και αυτό είναι το ανώτατο ύψος που μπορεί να περάσει κάτω από τις γέφυρες στη Γερμανία και άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Giebel.

Αυτό δεν ισχύει για τους ξύλινους πύργους, που μάλιστα μπορούν να συναρμολογηθούν στο σημείο κατασκευής, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς.
Η εταιρεία σε αυτή τη φάση σχεδιάζει ξύλινους πύργους ύψους 140 μέτρων για ένα αιολικό πάρκο στο Αννόβερο. Το επιπλέον ύψος συνεπάγεται 30 με 40% μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συγκριτικά με έναν συμβατικό πύργο, ενώ το κόστος κατασκευής υπολογίζεται ότι θα είναι 20% χαμηλότερο.

Με τους ξύλινους πύργους της η TimberTower φιλοδοξεί να μειώσει το κόστος παραγωγής ενέργειας κατά 5 ευρώ ανά KW, καθιστώντας την αιολική ενέργεια φθηνότερη από την πυρηνική.

http://www.econews.gr/2012/09/17/xulini-anemogennitria-germania/

No comments: