Wednesday 12 September 2012

Τι κερδίζει η ΔΕΗ από την αναβολή του φ/β στη Μεγαλόπολη

Μπορεί το χρηματοδοτικό αδιέξοδο να ήταν εκείνο που οδήγησε στη μη υπογραφή σύμβασης για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στη Μεγαλόπολη, ωστόσο η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί υπό όρους ακόμη και ευτυχής για τη ΔΕΗ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την προσφορά της JP Άβαξ, το κόστος του έργου θα έφτανε κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2 εκατ. ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ.
Η υψηλή αυτή τιμή έρχεται ως αποτέλεσμα των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών της ΔΕΗ καθώς οι προσφορές κατατέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι και αντανακλούσαν το περιβάλλον τιμών του εξοπλισμού εκείνης της περιόδου. Μέσα σε ένα χρόνο όμως – μέχρι να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και να ανακηρυχθεί μειοδότης – το κόστος εξοπλισμού έχει πέσει σημαντικά και ακόμη και μικρά πάρκα κατασκευάζονται με χαμηλότερες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς για έργο τέτοιου μεγέθους και με την κατάλληλη διαπραγμάτευση, το κόστος θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζουν λοιπόν πηγές της ΔΕΗ το έργο σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνεται και θα καταβληθούν προσπάθειες να προχωρήσει. Μεγάλος αντίπαλος σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο χρόνος και το γεγονός ότι η κλειδωμένη ευνοϊκή τιμή για το πάρκο χάνεται σε 13 μήνες δηλαδή το φθινόπωρο του 2013. Πως θα κατασκευαστεί το έργο; Επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η ΔΕΗ να προκηρύξει διαγωνισμό όχι για EPC κατασκευαστή αλλά για τον εξοπλισμό του πάρκου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πετύχει σημαντική έκπτωση στις τιμές και την ίδια στιγμή θα μπορεί να διαπραγματευτεί εκ νέου τη χρηματοδότηση. Και το βέβαιο είναι ότι στο νέο διαγωνισμό θα υπάρχει ρητός όρος για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Σε μια τέτοια περίπτωση το έργο της Μεγαλόπολης αναμένεται να αποτελέσει μήλο της έριδος για τους μεγάλους παραγωγούς και κυρίως για την κινεζική βιομηχανία.

Χρηματοδότηση

Όταν καταρτίστηκαν οι όροι του προηγούμενου διαγωνισμού και παρά το γεγονός ότι ακόμη η κρίση δεν είχε αφήσει τόσο έντονα σημάδια στο τραπεζικό σύστημα, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν μια ενδεικτική χρηματοδότηση. Φυσικά στην πράξη τα σχήματα αυτά, ακυρώθηκαν εξαιτίας της κρίσης, ενώ ακόμη και όταν ζητήθηκε η συνδρομή του μειοδότη, δεν κατέστη εφικτό να χρηματοδοτηθεί το έργο. Συζητήσεις έγιναν μεταξύ άλλων με κινεζικές τράπεζες, την Εθνική, την Παρευξείνια αλλά και την ΕΤΕΠ. Καθώς λοιπόν στις μέχρι τώρα συζητήσεις που έγιναν με τράπεζες υπήρξε αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, σε πιθανό νέο διαγωνισμό θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει ρητός όρος για τη χρηματοδότηση.

http://www.energypress.gr/news/Ti-kerdizei-h-DEH-sth-Megalopolh

No comments: