Friday 7 September 2012

Πρόγραμμα εθνικοποίησης ενεργειακών εταιριών από την Ουγγαρία

Στους τομείς της οικονομίας που σχεδιάζει να εθνικοποιήσει η Ουγγαρία περιλαμβάνεται η ενέργεια, κάτι το οποίο έχει ήδη προκάλεσει την έντονη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της Κομισιόν.
Ήδη, η κυβέρνηση του κεντροδεξιού ηγέτη Viktor Orbán ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει τη διανομή ενέργειας στα νοικοκυριά σε μια «μη κερδοσκοπική δραστηριότητα». Αργότερα τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα αγοράσει την E.ON. από τους γερμανούς», χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοούσε τις μονάδες εμπορίας και αποθήκευσης φυσικού αερίου της εταιρίας ή τις ευρύτερες επιχειρήσεις της στην Ουγγαρία.
Σημειώνεται ότι η ουγγρική κυβέρνηση έχει ήδη εθνικοποιήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα προκεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, που αναλήφθηκαν σε μια απόπειρα να μειωθεί τεχνητά το δημόσιο έλλειμμα και χρέος σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Εθνικοποίησε επίσης την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την τεράστια διαρροή τοξικής λάσπης τον Οκτώβριο του 2010.

Πάντως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα EurActiv, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις περί εθνικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει ακόμη διότι δεν έλαβε επίσημες κοινοποιήσεις από την Ουγγαρία.

http://www.energypress.gr/news/Programma-ethnikopoihshs-energeiakwn-etairiwn-apo-thn-Oyg gar ia

No comments: