Tuesday 11 September 2012

Κύπρος: Διαφωνία για τον τρόπο σύστασης της κρατικής εταιρίας αερίου

Για τις κυπριακές επαφές με το Ισραήλ για την ενδιάμεση λύση και τη συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου, την παράλληλη προετοιμασία ανοιχτού διαγωνισμού για το ίδιο θέμα, την ίδρυση σύντομα κρατικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου για διαχείριση των υδρογονανθράκων, τις επαφές με την εταιρεία Noble, την προετοιμασία νομοσχεδίων για τις μελλοντικές υποδομές, καθώς και τους σχεδιασμούς για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου ενημέρωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου,  Νεοκλής Συλικιώτης, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά το γεγονός ό, τι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου και τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Υπουργό, διαφωνία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον τρόπο σύστασης της κρατικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.
Οι Βουλευτές ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ζήτησαν από τον Υπουργό να δεσμευθεί στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα διέπει την κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.
Ωστόσο, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι μετά από διαβούλευση που είχε με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, η εταιρεία ως κρατική ιδιωτικού δικαίου μπορεί να συσταθεί μόνο με βάση τις πρόνοιες του περί Εταιρειών νόμου.
Για να υπάρξει πρώτα νομοσχέδιο, θα πρέπει να ιδρυθεί ως ημικρατικός οργανισμός, είπε.
Παράλληλα, ο κ. Συλικιώτης δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή το ιδρυτικό και καταστατικό έγγραφο της εταιρείας.

Την απόφαση της Κυβέρνησης υπεραμύνθηκε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, κάνοντας λόγο για εθνικό ζήτημα που δεν πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης.
Εκκληση προς τον Υπουργό απεύθυνε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης να δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, προσθέτοντας ότι εξ’ όσον αντιλαμβάνεται αλλιώς η Βουλή θα προχωρήσει σε δικά της μέτρα.

http://www.energypress.gr/news/Kypros:-Diafwnia-gia-ton-tropo-systashs-ths-kratikhs-etairias-aerioy

No comments: