Tuesday 4 September 2012

Εισφορά στις ΑΠΕ: Έκτακτη μεν, παρατεταμένη δε

Τουλάχιστον δύο χρόνια σε πρώτη φάση θα είναι η διάρκεια επιβολής της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ, όπως θα προβλέπει η σχετική τροπολογία που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο να κλείσει η «τρύπα» του ειδικού λογαριασμού που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΚΑ έχει ήδη έτοιμο ένα «βασικό» σενάριο για την κατηγοριοποίηση των ΑΠΕ ως προς το ύψος της επιβαλλόμενης εισφοράς, αναλόγως της τεχνολογίας τους και φυσικά του ύψους της ταρίφας που «κλείδωσαν», με το κύριο βάρος να το σηκώνουν σε κάθε περίπτωση τα φωτοβολταικά.

Στο σενάριο αυτό, εισφορά -όπως όλα δείχνουν- επιβάλλεται και στις άλλες τεχνολογίες, αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο, ενώ η ρύθμιση κλειδώνει στην τελική της μορφή εντός εβδομάδας, μετά και από κάποιες συναντήσεις που εκκρεμούν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων φορέων του κλάδου . Τέτοια για παράδειγμα συνάντηση, είναι αυτή που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι του κλάδου των αιολικών με την ηγεσία του υπουργείου.
Αν και είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κάποιος για ποσοστά, η εκτίμηση είναι ότι στην ανώτατη κατηγορία των φωτοβολταικών - όπου περιλαμβάνονται όσα έχουν κλειδώσει τις υψηλότερες ταρίφες-  η εισφορά επί του τζίρου θα είναι ίσως και χαμηλότερη του 20%, με τα ποσοστά να κλιμακώνονται προς τα κάτω για τις υπόλοιπες κατηγορίες του συγκεκριμένου κλάδου. Ένα ερώτημα, για παράδειγμα, είναι το τι είδους εισφορά θα επιβληθεί σε τεχνολογίες με πολύ χαμηλές συγκριτικά ταρίφες, όπως για παράδειγμα στα υδροηλεκτρικά. Η εκτίμηση είναι πως, εφόσον επιβληθεί, θα είναι πολύ χαμηλή.
Στη διαμόρφωση των κλιμακίων του βασικού σεναρίου συνέβαλλαν και τα στοιχεία που έδωσαν στο υπουργείο οι τράπεζες για το ύψος δανεισμού, και το βαθμό εξυπηρέτησης των δανείων, των επενδυτών.

Η διάρκεια 

Όσο για τη διάρκεια της εισφοράς, θα είναι έκτακτη, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως η τροπολογία θα περιγράφει τη διάρκειά της είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε χρησιμοποιώντας τη διατύπωση πως θα ισχύσει μέχρι να εξισορροπήσει η αγορά και να μειωθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
Με άλλα λόγια η επιβολή της για συγκεκριμένο διάστημα δεν θα είναι παρά η αρχική απόφαση. Που σημαίνει πως ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το τι θα γίνει στο μέλλον, (ανάλογα με το ρυθμό ένταξης νέων έργων, κλπ) επομένως οι άνθρωποι του χώρου θα πρέπει να κάνουν τους από εδώ και πέρα σχεδιασμούς τους με αυτό το δεδομένο. Διότι μπορεί μια λελογισμένου ύψους εισφορά διάρκειας δύο ετών που αφορά σε μια 20ετή σύμβαση, να μη συνεπάγεται τεράστια επιβάρυνση, δεν παύει ωστόσο να είναι ένα ακόμη κόστος που πρέπει οι επενδυτές να συνυπολογίσουν.
Όσο για τον ακριβή χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών στη Βουλή – η δεύτερη τροπολογία αφορά τη μείωση του 18μηνου- πιθανόν αυτό να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει νομοσχέδιο οικονομικού υπουργείου, ώστε να κατατεθούν εκεί οι τροπολογίες, όπως επιθυμεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

http://www.energypress.gr/news/Eisfora-stis-APE-:-Ektakth-men-paratetamenh-de

No comments: